Zwerfkatten bedreigen gezondheid

  • Home
  • Zwerfkatten bedreigen gezondheid

katten-ibizaIBIZA – Het is belangrijk dat het aantal zwerfkatten op Ibiza moet worden teruggebracht. Ze bedreigen de volksgezondheid.

De dieren hebben, net zoals dat overigens ook in Nederland het geval is, allerlei infectieziekten die ook schadelijk zijn voor de mens. Alle katten zouden daarom eigenlijk moeten worden gecastreerd en gechipt.

Via kattenpoep kunnen mensen infectieziekten oplopen. Katten zijn de belangrijkste infectiebron van toxoplasmose, een parasiet die vooral voor zwangere vrouwen gevaarlijk is. Ook besmetten katten mensen met spoelwormen. Bij kinderen kunnen die klachten als buikpijn en vermoeidheid veroorzaken. Vooral zwerfkatten, die geen wormenkuurtjes of andere medicijnen krijgen, zijn vaak geïnfecteerd met toxoplasmose en spoelwormen.
Toxosplasmose kan zeer ernstige gevolgen hebben: per jaar komen er ongeveer 500 gevallen van aangeboren toxoplasmose bij met soms geringe, soms ernstige gevolgen zoals waterhoofd, verkalkingen in de hersenen en blindheid. Op latere kinderleeftijd kunnen er motorische en mentale afwijkingen ontstaan die leiden tot levenslang noodzakelijke gezondheidszorg. Ook belanden jaarlijks honderden mensen in het ziekenhuis door toxoplasmose, in zeldzame gevallen kan je er aan overlijden.

Om besmetting te voorkomen, is het dus zaak om het aantal zwerfkatten terug te brengen. De stichting Care4cats zet zich al jaren in voor de katten op het eiland. Regelmatig worden vrijwilligers ingezet om de katten te vangen en ze vervolgens te castreren of steriliseren en zet ze dan weer uit in de omgeving waar ze zijn gevangen.

De meeste eilandbewoners willen echter geen geld uitgeven aan een dierenarts waardoor de populatie zwerfkatten op het eiland al jaren rond de 12.000 stuks blijft hangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *