Zeldzame haai

voshaai
Foto: NOAA Fisheries Apex Predators Investigation

ARENYS DE MAR – Toen vissers bij Arenys de Mar in de buurt van Barcelona hun netten binnen haalden, troffen ze afgelopen donderdag een enorme dode voshaai aan.

De haai is een bedreigde diersoort en wordt dus zelden gevangen. Het exemplaar in de netten van de vissers was drie meter lang en woog 230 kilo, volgens Inspanje.nl. Het dier is een snelle zwemmer die jaagt door met de staart andere vissen te doden die in scholen zwemmen.

Wikipedia weet het volgende te melden over de zeldzame voshaai:

De voshaai (ook wel zeevos genoemd, Alopias vulpinus) is een haai uit de familie van de voshaaien, Alopiidae, orde van de makreelhaaien (Lamniformes).

De (gewone) voshaai is de grootste van de drie soorten voshaaien; hij kan wel 6 meter lang worden en 450 kg zwaar. Bijna de helft van de lengte van het dier bestaat uit het verlengstuk van de bovenste staartvin. Hij heeft een toegespitste borstvin en een korte, spitse snuit. De voshaai lijkt sterk op de pelagische voshaai, (A. pelagicus), waarmee hij wel wordt verward. De voshaai onderscheidt zich van de pelagische voshaai door een witte vlek op de buik die doorloopt als een band boven de basis van de borstvinnen. De voshaai is bruin met een witte buik met over het gehele lichaam donkerbruine vlekken.

 

Posted in Al het nieuws Muziek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *