Zeer gevaarlijke kwal bereikt kust Ibiza

  • Home
  • Zeer gevaarlijke kwal bereikt kust Ibiza

Een vervelende kwal heeft vandaag de kust van Ibiza bereikt. En nee, we hebben het hier niet over Gorden, maar natuurlijk over de ‘Portugese Caravel’.

Medewerkers van het Centre of Recovery of Marine Species (CREM) hebben vier exemplaren gefotografeerd in het gebied van Es Torrent. Deze soort kwal leeft normaal in warme wateren, maar heeft de Middellandse bereikt door de stormen en krachtige wind. Toen het irritante prikbeest samen met al zijn vriendjes voor de Andalusische kust verscheen, waarschuwde de autoriteiten van Ibiza al dat dit waarschijnlijk betekent dat de Portugese Caravel ook Ibiza zou bereiken. En ja, daar hadden ze gelijk in.

“Het is een van de gevaarlijkste soorten van de kwal die er te vinden is. De beet kan fataal zijn voor een kind, en in sommige gevallen voor een volwassenen aangezien de beet een ademstilstand of hartstilstand kan veroorzaken. Gelukkig komt de kwal bijna nooit voor in de Balearen. Ze reproduceren zich niet in de Middelanse Zee, maar ze zijn hier wel beland door een sterke westenwind,” zei Crem-coördinator en oceanograaf Verónica Nuñez.

Dit beest, wat eigenlijk niet echt een kwal is, kan je zeer gemeen prikken. Wanneer je wordt gestoken voelt dit als een zeer pijnlijke steek, dit bevelen de deskundigen aan om te doen wanneer je wordt gestoken door het beest:

-verlaat onmiddellijk het water en bel 112/ schakel medische hulp in

-Kom niet aan de steek, en wrijf er ook niet over heen.

-De beste optie is om azijn aan te brengen op de steek, ongeveer zo’n 45 minuten lang. Als dit mogelijk is, kan je als alternatief 45 minuten lang de plek in warm water (tussen 40 en 45 graden) onder te dompelen.

-Als er tentakels of nog andere delen van het beest in het lichaam zitten, dan is het noodzakelijk dit met een pincet of plastic handschoenen te verwijderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *