15.4 C
Ibiza Town

Zaterdag column

Moet lezen

Iedere zaterdag een nieuwe column. Nieuwsgierig wie ze schrijft? Wij ook

Zaterdag 23 juni; niet te geloven! Aflevering 2, veel plezier!

JALOERS

Iedereen is altijd jaloers op mij. Dat ik op Ibiza woon. “O wat heerlijk!” zeggen ze dan.

“Dat wil ik óók!
Ik zou zeggen: niet doen!

Ten eerste: Het is al vol. Goh, wat verlang ik naar de herfst, zeg…de temperatuur is iets aangenamer, maar vooral: jullie zijn weer allemaal naar huis. Wat een rust.
Maar ik dwaal af. Wat ik je wilde vertellen is, dat het helemaal niet altijd leuk is om hier te wonen. Ergernissen alom.
Nu, met 36 graden in de schaduw, dus 45 in de zon, is het geen pretje om naar de supermarkt te rijden. Vooral niet wanneer deze dicht blijkt te zijn. Een feestdag.
Nu moet ik je zeggen dat de Spanjaard, en de Ibicenco in het bijzonder, elke lulhannesaangelegenheid aangrijpt om er een feestdag van te maken.

Als klein voorbeeld: alle heiligen, en als ik zeg alle, dan bedoel ik alle, hebben een eigen feestdag. Maar volgens mij ook de kinderen, ooms, tantes, neven en nichten van diezelfde heiligen. Met willekeur sluit de Ibicenco op die dag zijn deuren. Je weet nooit wanneer dat gebeurt. Dus goed opletten als je richting winkels rijdt. Hmm, iets stiller op de weg…het zal toch niet weer…. Ja, hoor!

De volgende ergernis is het vocht. Je denkt: In Nederland is het nat, nou, dan moet je hier eens komen. In Nederland is het weer niet huichelachtig, het valt gewoon met bakken uit de hemel, dagen, weken achtereen, maar dan weet je wel waar je aan toe bent. Hier niet.

´s Nachts komt Het Vocht. Je mooie ligstoelbedden zijn ´s ochtends zó doorweekt dat de eerste 2 uur je er niet op kan zitten zonder een natte kont te scoren.

Je auto rot onder diezelfde kont vandaan. Knal! Dondert toch zo je hele bumper van de auto. Doorgerot. Ok, mijn auto´s zijn gemiddeld 23 jaar oud, maar toch…

Waslijnen (met een ijzerdraadje erin) knallen naar beneden, Uiteraard met een volle witte was eraan. Koelkasten? 5 jaar max. Wasmachine? Idem. Dit komt ook doordat het water vergeven is van de kalk. Als je gedoucht hebt, sla je wit uit. Al je glaswerk is van matglas. Leuk, maar je moet er van houden.

In de winter kan je niet zonder elektrische deken, anders heb je het gevoel in een lekkend waterbed te slapen. We zitten op een berg, midden in de natuur, dus heel rustig.

Behalve wanneer je ´s ochtends wakker wordt gezaagd door het oorverdovende gekras van de sprinkhanen. Dit heet striduleren. Het klinkt als iets pornografisch, maar het is het wrijven van de vleugels over elkaar. Even een leermomentje ertussen proppen. Of je wordt wakker geblaft door de honden die elke Spanjaard bezit, maar er niet mee naar hondenschool geweest is.

Nog een leermomentje: Spanjaarden nemen alleen vrouwtjeshonden. Want, wanneer je een mannetjeshond hebt, zetten de gewiekste inbrekers een loops vrouwtje voor het hek, het mannetje probeert zich hondsgeil en volkomen geobsedeerd een weg door het hek te krabben, bijten en te graven en hup, je huis is leeg. Of je wordt wakker geschreeuwd door de honderden vogels die aan hun collega´s vertellen dat het toch zo heerlijk is om de witte was, die daar beneden zo fijn hangt te wapperen aan de zoveelste nieuwe waslijn, eens even lekker klassikaal onder te schijten.

Dan verlang ik wel eens naar een dagje centrum Rotterdam. De service in bars en restaurants is hier meer wel dan niet ten hemel schreiend.
Wanneer je op vakantie bent, ben je euforisch en merk je niet dat er 4 drankjes meer op je rekening staan dan je besteld hebt, en denk je dat het heel ludiek is, dat de obers het eten als sjoelbakstenen op tafel keilen. Kan het ons schelen, we zijn op vakantie!

Een reparateur voor de airco? Even in de gouden gids kijken? Vergeet het maar. Alleen al een gouden gids in handen krijgen is een klus van 3 jaar geweest. Het leek wel of ik “Mein Kampf “in mijn boekenkast wilde hebben, zo ingewikkeld was het aan een gids te komen.

Enfin, wanneer je dan eindelijk na veel omzwervingen een mannetje voor de airco te pakken hebt en je ziet kans hem naar je huis toe te lokken, komt hij met een moeilijk verhaal. “Tja, tja, da´s toch wel erg veel werk, die 2 airco´tjes bijvullen. Kost u 240 euri” “Wat? Daar koop ik een nieuwe airco voor!” “Ok, doe dan maar 200 euro, mevrouw “ “Maar wij zijn pensionista´s! Dat kunnen we niet betalen! “ “Goed, goed, doe dan maar 150. En voor dat geld maak ik hem nog helemaal schoon ook!” In één minuut tijd was de rekening met 90 euro gedaald. Waarschijnlijk heb ik nog te veel betaald, maar de man vertelde zuchtend en handenwrijvend dat het toch o zulke slechte tijden waren en dat zijn vrouw multiple sclerose had en dat hij het toch zo vreselijk in zijn rug had. Het zal ook wel weer allemaal gelogen zijn, maar ik vind dat dan weer zielig.

We wilden, na honderden euro´s aan rekeningen van de mobiele telefoons, toch wel een vaste telefoonlijn hebben. Niet met lelijke palen voor het huis, maar geciviliseerd, zoals in Nederland, de kabels onder de grond. Telefonica ( de spaanse KPN) gebeld. Tuurlijk meneer! We sturen een mannetje! En warempel! Het mannetje kwam op de afgesproken dag, op de afgesproken tijd. Een unicum.
Hij bekeek de situatie, gooide 250 meter kabel uit de auto, en vertelde ons dat, wanneer wij de geul van de weg naar het huis gegraven gehakt, of gekangood hadden, hij terug zou komen om de kabeltjes aan te sluiten. Excuse me?
Een ischias aanval en 3 maanden later, was de geul klaar. In Nederland steek je de spade in de grond en dan heb je een geultje. Hier bleek het allemaal rotsgrond te zijn. Dat nooit meer. Maar het mannetje van Telefonica kwam wederom keurig op de afgesproken tijd, dat dan weer wel.

Ik heb nog legio verhalen waarom je niet hier moet komen wonen.
Als je nog niet geheel en al overtuigd bent, vertel ik je die ook nog.
Maar ik heb nu geen tijd meer. Ik wordt net gebeld door vrienden, dat we onmiddelijk naar het strand moeten komen om heerlijk uitgebreid te lunchen. De champagne staat al in de koeler…

Láterrrr!


Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel