Wonen op het platteland van Ibiza, campo

  • Home
  • Wonen op het platteland van Ibiza, campo

wonen-op-de-campoAls je besluit om op het platteland (de Campo) van Ibiza te gaan wonen dien je rekening te houden met een aantal zaken. Ibizavandaag geeft je een aantal tips.

Een adres op de campo van Ibiza
Hoewel officieel ieder huis op Ibiza een adres heeft, is de kans groot dat u het adres niet kent. De postbode komt in elk geval nergens op de campo.
Normaal bestaat een adres op Ibiza uit de naam van het gebouw of het complex, met daarbij je appartement of villa nummer. Vervolgens is er de straatnaam met huisnummer, dat is het huisnummer van het gebouw. Vervolgens postcode en plaatsnaam. Sommige gebouwen of complexen hebben geen huisnummer, dit heet dan “sin numero” (s/n). Af en toe wil men ook nog wel eens de naam van de berg waarop men woont toevoegen. Handig natuurlijk, maar geen officieel adres.
Verbaas je er in elk geval niet over dat je bovengenoemde informatie foutief of incompleet ontvangt van verkoper, verhuurder, makelaar, en zelfs de conciërge kent het adres soms niet compleet. Je komt er vaak pas achter als je je wilt laten inschrijven bij de gemeente. Want zoals gezegd, ieder huis heeft een officieel adres op Ibiza!

Post ontvangen op Ibiza
Als er op jouw adres geen post bezorgd wordt, kan je op verschillende plekken een postbus (apartado de correos) huren. Je ziet ze vaak bij een postkantoor, een lokale supermarkt of soms zelfs gewoon langs de weg. Veel apartados kan je vinden in een boekhandel, papeleria.

Pakketje ontvangen op Ibiza
Als je een pakje naar Ibiza laat versturen, laat de afzender dan altijd je mobiele nummer vermelden op het etiket. Vervoerders nemen vaak pakjes van elkaar over, wat het traceren van een pakje moeilijk maakt. Een kennisgeving achterlaten als je niet thuis bent doet de vervoerder zelden, hij belt liever om iets af te spreken. Voor pakjes uit het buitenland zal de vervoerder altijd om een handtekening voor ontvangst.

Gas, licht en water op de campo
Elektriciteit is er bijna overal op Ibiza, maar toch niet overal. In dat geval wek je elektriciteit op met zonnepanelen of met een aggregaat. Bij slecht weer valt de elektriciteit nog al eens uit, dus zorg altijd dat je een opgeladen zaklamp en kaarsen bij de hand hebt. Als je erg afhankelijk bent van elektriciteit dan is de aanschaf van een noodaggregaat zeker geen overbodige luxe.
Er is geen aardgas op Ibiza, dus als je apparaten gebruikt op gas, dan zul je gasflessen moeten kopen. Er zijn ontelbare verkooppunten van de bekende oranje gasflessen op Ibiza, zoals supermarkten. De hoofdopslag van de gastankjes geschiedt vlak bij Jesus.
Veel huizen op het platteland hebben een eigen waterput. Als de put niet dieper is dan 100 meter zal je aan de kust brak zout water proeven. In het binnenland zal dat minder erg zijn. Als je het niet gewend bent om te drinken, kook het water dan eerst. De supermarkten verkopen goedkoop drinkwater en er zijn ook diverse tapstations op het eiland waar je goedkoop en schoon drinkwater kunt inslaan.
Heeft je huis een watertank dan kan je deze laten vullen door de lokale waterverkoper.

Internet op de campo
De grote telecombedrijven op Ibiza hebben zeer beperkte voorzieningen op de campo. Het aantal klanten is er te laag om goede voorzieningen te treffen. En als de aansluiting wel aanwezig is, dan zal het een ADSL aansluiting zijn via het telefoonnet. Langzaam en niet echt betrouwbaar. Als je een echt betrouwbare internet aansluiting wilt op de campo, laat dan een satelliet installatie monteren. De kosten daarvan zijn tegenwoordig bijna net zo laag als die van een langzame telefoonaansluiting, dus die keuze is snel gemaakt.

El Campo Ibiza
Campo Ibiza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *