Winterse lente zorgt voor vroegtijdige verschijning van dennenprocessierups

  • Home
  • Winterse lente zorgt voor vroegtijdige verschijning van dennenprocessierups

Het is genieten hoor die ‘winterse lente’ op Ibiza. Een lekker zonnetje, temperaturen rond de 20 graden; verder niks te klagen natuurlijk voor januari. Maar de warme temperaturen zorgen ook voor een vroegtijdige verschijning van de dennenprocessierups. Gaan er al alarmbellen rinkelen? Precies, bij ons op de redactie ook niet. Gelukkig hebben we een aantal dingen voor je uitgezocht.

De National Association of Environmental Health heeft gewaarschuwd voor de vroegtijdige verschijning van dit kriebelige insect, want het is niet zomaar zo’n lief en schattig groen rupsje die je als kind graag ging vangen. De dennenprocessierupsen kunnen massaal voorkomen en hebben zogezegde ‘brandharen’ die erg irriterend is voor ons mensen.

De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. Sommige mensen kunnen door contact met de rupsen ook gaan braken, duizelig worden of zelfs koorts krijgen.

De dennenprocessierups komt voor in zowel recreatiegebieden als woongebieden. Hierdoor heeft de National Association of Environmental Health een speciaal actie plan ingezet om overlast van de rups tegen te bestrijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *