15 C
Ibiza Town

Winter op komst: vocht komt mee

Moet lezen

Unesco en Ibiza

Verandering van weer

Ses Salinas

Ibiza in de groei

vocht-in-huisVandaag zal de temperatuur nog oplopen tot 30 graden en de rest van de week liegt er ook niet om. Toch is de winter in aantocht en wie al wat langer op Ibiza komt weet dat de winters op Ibiza onlosmakelijk verbonden zijn aan vocht in je huis.

De oorzaak van vocht wordt bijna altijd gevonden in onvoldoende of slechte ventilatie in het huis, slechte of onvoldoende isolatie in de buitenmuren en onvoldoende bescherming tegen optrekkend vocht uit de grond.

Vochtproblemen in huis zijn al snel merkbaar. Bij binnenkomst in het huis ruikt het muf. Zeker als het huis langere tijd niet bewoond is geweest. Vocht uit zich met vlekken op de muren en plafonds, of als het al in een verder stadium is met schimmelvorming. Deze verschijnselen zorgen niet alleen voor een rot gezicht, maar ook voor een ongezond leefklimaat. Op langere duur kunnen niet verholpen vochtproblemen in een woning leiden tot serieuze gezondheidsklachten.

Vochtproblemen doen zich vooral voor in huizen die gebouwd zijn in de jaren zeventig. Deze huizen zijn meestal niet voorzien van een goede ventilatie. Dit is vrij eenvoudig op te lossen met ventilatieroosters en goede ventilatie in het huis. In de keuken en badkamer dient een raam te zitten, waardoor het op een natuurlijke wijze kan ventileren.

Als de luchtvochtigheid in het huis hoger is dan 70 procent, groeien huisstofmijten en schimmels goed. Ze verspreiden stoffen die in uw luchtwegen kunnen prikken, waardoor er een allergie kan ontstaan. bijna een kwart van de mensen die in een vochtig huis wonen, heeft meer gezondheidsproblemen dan mensen in een niet-vochtig huis. Bij te veel vocht in huis beslaan de ramen, ziet men schimmels en houtrot en komen de pissebedden, zilvervisjes en slakken om de hoek kijken.

Vocht is best te voorkomen:
• repareer lekkages
• gebruik een afzuigkap tijdens het koken
• droog de was buiten of in een droger
• gebruik mechanische ventilatie of bij voorkeur een raam tijdens het douchen
• droog na het douchen wanden en vloer (met een wisser) en houdt de deur naar de woning dicht
• houd 24 uur per dag ramen of roosters op een kier open, zodat het huis kan ventileren
• zet ieder dag een raam of deur een half uur open voor goede ventilatie

Daarnaast is het belangrijk om het huis geregeld te verwarmen. Warme lucht kan meer vocht opnemen en helpt in combinatie met goede ventilatie om het overtollige vocht in de woning te verminderen.

Bij de bouwmarkten en electro zaken zijn verschillende soorten vochtvreters te koop. Deze apparaten onttrekken vocht uit de lucht wat in een reservoir wordt opgevangen.
Je kunt echter zelf ook op een goedkopere manier vochtonttrekken uit de lucht door een kilo rijst te mengen met een kilo zout. Als je dit in een teiltje in een vochtige kamer plaatst, dan trekt dit ook vocht aan.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel

Verandering van weer

Unesco en Ibiza

Ibiza in de groei

Ses Salinas

Liefde op Ibiza!