Wijziging wet kinderen in auto

  • Home
  • Wijziging wet kinderen in auto

kinderzitjeMADRID – In Spanje was er niet echt een regel voor het vervoer van kinderen in de auto. En de regels die er waren, werden amper nageleefd.

Per 1 oktober gaat een nieuwe regel in de wegenverkeerswet van kracht waarin het verboden is om kinderen korter dan 1.35 meter voorin te zetten. En opgelet: het verbod is ook van kracht als de kinderen voorin op een voor hun leeftijd en gewicht goedgekeurd kinderzitje zitten. Het is het gevolg van een koninklijk besluit dat in juli door de Spaanse regering werd aangenomen. Het betreft een wijziging in artikel 117 van de Verkeerswet.

Het doel van de wijziging in de wet is om samen met andere maatregelen ervoor te zorgen dat in 2020 geen enkel kind meer om het leven komt in het verkeer doordat het niet in het verplichte veiligheidsstoeltje zat.

Er zijn echter wel drie uitzonderingen op dit verbod. Een minderjarige mag wel voorin zitten als de plekken achterin al bezet zijn door andere minderjarigen die de lengte van 1.35 meter niet halen. De tweede uitzondering betreft wanneer het niet mogelijk is om achterin alle benodigde kinderzitjes te plaatsen, bijvoorbeeld in geval van een kleine auto. De derde uitzondering is van toepassing op voertuigen waar geen achterbank in aanwezig is. Dan mag het kind ook voorin vervoerd worden.

De Spaanse verkeersdienst Dirección General de Tráfico benadrukt wel dat op basis van talloze onderzoeken is aangetoond dat achterin vervoeren van kinderen veel veiliger is mits er gebruik wordt gemaakt van de voorgeschreven kinderstoeltjes. Van de kinderen die in 2010 om het leven kwamen bij verkeersongelukken zat 37 procent niet in een kinderzitje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *