Wetenschap ontdekt nieuwe krab

  • Home
  • Wetenschap ontdekt nieuwe krab

Wetenschappers hebben aan de Spaanse kust een nieuwe krabsoort ontdekt. De oranje krab is ongeveer zes centimeter lang en zeer verlegen. Het beestje leeft tussen bergen op de bodem van de zee, op een diepte van ongeveer 1400 meter.

De onderzoekers hebben het dier de naam Uroptychus cartesi gegeven, zo is in het blad Zootaxa te lezen. De krabben zijn tussen de vijf en zeven centimeter groot. Ze onderscheiden zich van andere Europese soorten. Onder meer vanwege hun vorm en het aantal stekels op hun schelp.

De krab leeft voornamelijk in gebieden waar weinig mensen komen en waar dus ook weinig gevist wordt. Dat komt ook doordat het dier graag in de omgeving van koraal rondhangt. En koraal heeft sterk te lijden onder de visserij.

De krab is nauw verwant aan de soort Uroptychus armatus. Deze leeft in de Caribische Zee. “Dat deze nauw verwant is aan de soorten uit het Caribisch gebied is logisch,” legt onderzoeker Enrique Macpherson uit. “Alle soorten uit het noorden van de Atlantische Oceaan vertonen overeenkomsten en zijn afkomstig van voorouders die een paar miljoen jaar geleden vanuit de Stille en Indische Oceaan naar de Atlantische Oceaan kwamen.

Hier een foto van het beestje:

 Hoe het beestje smaakt weet nog niemand ons te melden, maar wellicht kom je het later nog tegen in onze rubriek Bon Profit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *