Weinig zicht op verduistering

  • Home
  • Weinig zicht op verduistering
zonsverduistering
zonsverduistering 20 maart 2015

IBIZA – De zonsverduistering die morgen plaats zal gaan vinden, wordt nagenoeg geheel aan het beeld ontrokken door de bewolking. Slechts op enkele plaatsen zal er mogelijk zicht zijn op dit natuurverschijnsel.

Het is geen compleet grijze dag morgen waardoor er op verschillende plekken gaten zullen vallen in de bewolking en dan is de verduistering goed te zien. De gedeeltelijke zonsverduistering zal in Spanje te zien zijn tussen 7:44 uur en 11:31 uur. Als eerste zullen de inwoners van de Canarische Eilanden de zonsverduistering kunnen zien. Om 8:58 bereikt de verduistering het vaste land in de provincie Cadiz en de schaduw van de maan rukt dan verder op om uiteindelijk om 9:13 ook de noordelijke provincie Girona te bereiken. Zo rond de klok van 9:06 passeert de verduistering Ibiza. Uiteindelijk zal de zonsverduistering eindigen tussen 11.06 uur en 11.31 uur.  Op de Faeröer eilanden en wat later op Spitsbergen, is de verduistering zelfs totaal.

De komende tien jaar vinden slechts drie kleine verduisteringen plaats op 10 juni 2021, 25 oktober 2022 en 29 maart 2015, waarbij slechts 30 tot 35% van de zonneschijf wordt weggehapt.
Na vrijdag moeten we onze hoop vestigen op 12 augustus 2026, die gedurende de eerste helft van deze eeuw, de allergrootste verduistering oplevert. De totaliteitszone loopt dan van IJsland in een boog om de Britse eilanden heen naar Noord-Spanje, waar de zon dan, totaal verduisterd, ondergaat.

De kracht van deze zonsverduistering kan gekenmerkt worden als een 0,8 wat inhoudt dat 80% van de zon door de maan geblokt zal worden, dat is dan in Galicië. In andere delen van het land zal de kracht van de zonsverduistering minder zijn, tussen de 0,65 en 0,72 oftewel 65% of 72%.

Het waarnemen van een zonsverduistering kan erg gevaarlijk zijn, zeker wanneer je daarvoor niet de juiste middelen gebruikt. Kijk in elk geval nooit rechtstreeks naar de zon zonder je ogen te beschermen.

 

Zonsverduistering

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *