Weekend special: wandelen op Ibiza

  • Home
  • Weekend special: wandelen op Ibiza

wandel-specialWandelen is een populair tijdverdrijf voor veel inwoners van Ibiza en toeristen. In de winter wat meer dan in de zomer uiteraard. Omdat er het komende weekend nogal wat wandelingen op het programma staan zoals de amandel bloesem wandeling en de full moon wandeling, bieden we jullie een special. Een artikel van Lucien Lecarme.

Wandelen op Ibiza

Eilanden als Tenerife en Mallorca zijn bekend onder wandelaars en er zijn veel goed gedocumenteerde wandelroutes te vinden. Maar hoe staat het eigenlijk met het wandelen op Ibiza ? Het eiland is natuurlijk bekend om de clubscene, maar daarnaast is er heel veel natuurschoon te vinden die ook nog eens sterk varieert in de verschillende seizoenen. De zomer is niet de beste tijd voor lange wandelingen door de hitte, maar juist in andere perioden van het jaar heeft Ibiza erg veel te bieden aan wandelliefhebbers. Het lijkt er dan ook op dat steeds meer Ibiza bewoners en bezoekers het eiland te voet willen verkennen, en ook het aanbod in gidsen en aanbod groeit.

Wandelen op Ibiza is onder te verdelen in wandelen op de vele kustpaden en routes in het binnenland, of een combinatie van de twee. Voorbeelden van interessante routes in het binnenland is het beklimmen van de hoogste berg van Ibiza, Sa Talaia bij St. Joseph, de route van San Carlos naar St. Vicente of de route van St. Agnes via de Buscastell vallei naar de bron Es Broll. Mooie kustroutes zijn er in overvloed waarvan de meest bekende natuurlijk Es Vedra en Atlantis. De Noord – Oost – Zuid en Westkant van Ibiza heeft elk zijn eigen karakter. Dat karakter wordt mede gevormd door de hoeveelheid bebouwing, de begroeiing en de diversiteit van het landschap en de stranden aan de kustlijn.  

Het Noorden

Een bekende route in het Noorden is de wandeltocht van Portinatx naar Cala Dén Serra. Via de hoge vuurtoren van Portinatx loopt de tocht via een canyon en een bos omhoog naar het mooie strand van Cala Dén Serra. Het bijzondere aan deze tocht dat er onderweg vele mooie stenen en met name kristallen te vinden zijn. Niet de meest heldere kristallen maar toch. Het landschap is gevarieerd en er is bijna continu zicht op de zee. Een andere bijzondere route in het Noorden is de tocht van Cala Xaracca naar Moon Beach. Door de grote brand van 3 jaar geleden die in Bennirras begon en zich uitstrekte over een groot deel in het Noorden, zijn de heuvels hier kaal en beginnen overal nieuwe struiken en kleine bomen te groeien. Moon beach zelf is een ruig uitsteeksel van verweerde gele en witte steen, een  Peninsula uitmondend in een rotsformatie in de vorm van een halve boog. Lokale vissers komen hier graag in de winter en de rotsen zijn ook goed geschikt voor cliff-diving.

wandelen-ibiza-1
Es Canaret vlakbij Moon beach

 Het Oosten

De oostkust van Ibiza heeft weer haar geheel eigen karakter, met een aantal oogverblindende zand stranden zoals Cala Nova of Aquas Blancas. Een parel in dit geheel van inspirerende stranden is Cala Mastella met het in de zomer geopende visrestaurant El Bigote ( de Snor, genoemd naar de imponerende zwarte snor van de huiskok die elke dag achter de grill te vinden is ). Het gerucht doet de ronde dat dit van vissersbootbeschutting omgebouwde open restaurant ooit de Koning van Spanje weigerde omdat hij niet gereserveerd had. Het is slechts een kleine wandeling vanaf het strand over de rotsen aan de linkerkant naar deze idylle, en reserveren is dus een must. Een meer interessante wandeling strekt zich uit Vanaf Cala Llonga via de ‘geldberg’ en een tunnel naar het geheime strand ‘Cala Blanca’. Aan de rechterkant van Cala Llonga bevindt zich een heuvel waar je maar aan een kant op kunt wandelen. Een vrij steile wandeling voert naar de hoge top Cap des Librell van waaruit de zonsondergang in de zomer aan de Westkust van Ibiza te zien is. Tegelijkertijd is op sommige dagen de maanopkomst te bewonderen aan de Oostkust. Een compleet romantische plek geschikt voor een picknick en zicht op het grootste deel van het eiland. Op deze plek werd in de Franco tijd vals geld gedrukt en als je diep genoeg graaft kom je naar verluidt nog valse Pesetas tegen.  Aan de andere kant van Cala Llonga kom je via de tot de verbeelding sprekende Carrer des Munt Kilimanjaro en rotsige bergpaden bij een geheime tunnel naar het geïsoleerde Cala Blanca, een  magische plek en onbekend bij zelfs de meeste inwoners van Ibiza.

wandelen-ibiza-2
Vissersboot in de kleine baai van Cala Mastella

Het Zuiden

Het Zuiden van het eiland is het drukst bevolkte deel van het eiland en wandelen hier wordt vooral interessant rondom de zoutwinning gebieden van Salinas, het om de hoek gelegen Cap des Falco en het bekende Atlantis en Es Vedra.  Natuurlijk moeten we hierbij niet vergeten dat het rondkuieren in de oude stad Dalt Villa op het einde van een mooie dag met afsluitend een romantisch diner op de trappen van een van de vele steegjes een niet te missen ervaring is. De oude stad is in het bezit van een museum voor moderne kunst, een Kathedraal , het Archeologisch Museum en natuurlijk het schitterende uitzicht over de havens.

Qua wandelen is de uiterste Zuid-West hoek met Es Vedra en Atlantisch een must voor iedere Ibiza bezoeker en natuurlijfhebber. Het is mogelijk om vanaf het grote platform voor Es Vedra naar de Piratentoren , de Torre des Savinar te klimmen. Het uitzicht op de magnetische rotsformatie Es Vedra wordt met iedere trede hoger meer spectaculair met name met zonsondergang. Aan de achterkant van de Toren is het mogelijk naar het begin van de afdaling naar Atlantis te klauteren, gemarkeerd door op elkaar gestapelde stenen in steeds kleiner wordende cirkels. De afdaling voert via de rechterkant langs de Bhudda grot, een kleine grot geflankeerd door een indrukwekkende rotsschildering van Shiva, gemaakt door een mysterieuze Japanner  die naar het schijnt 10 jaar tot 1990 in de grot woonde. De laatste 300 meter naar beneden is fijn geel duinzand, heerlijk om met je blote voeten de afdaling glijdend te voltooien. De beloning is het magische Atlantis, de plek waar de Feniciers grote rotsblokken met onbekende techniek uit de rotsen kliefden, de basis voor de stadswallen van de oude stad. Ook de Torre des Savinar is gemaakt van deze rotsen en het blijft tot op de dag van vandaag een compleet mysterie hoe deze tonnen zware gevaartes de berg op zijn gekomen. Atlantis is een met legendes omgeven plek, mede veroorzaakt door de vorm van de eeuwenoude geëxploiteerde rotsen die lijken op de bovenkant in de zee verzonken gebouwen. In de binnenkant van deze statige rotsformatie zijn in rechthoekige structuur poelen ontstaan van vaak donkergroen algenrijk water. Het geheel is een contrastrijk spektakel voor het oog waar je makkelijk een dag kan wegzakken in mijmeringen over de geschiedenis en serene energie van deze plek.

wandelen-ibiza-3
Atlantis

Het Westen

De hoofdstad van het Westen is Sant Antoni, aan de linkerkant bevind zich Cala Compte met de Sunset Ashram met aan de voet een van de mooiste strandjes van het eiland inclusief de gratis zonsondergang. Reserveren is in de zomer is een must. Op een wat minder hete dag is een rondwandeling vanaf de Sunset Ashram via de Piraten wachttoren van Es Farralons naar Cala Bassa de moeite waard. Op deze route vind de zon en strand aanbidder tal van privé strandjes van rotsen met zeer helder azuurblauw water, mocht de zon toch doorbreken.

De Westkust herbergt de ruigste en hoogste kliffen van het eiland wat borg staat voor adreline verhogende vergezichten. Cala Dalbarca spant hierbij de kroon en vanaf Sant Mateu zijn er veel wandelroutes aangegeven op deze kliffen. Iets hoger bevind zich het geïsoleerde strand van Es Portitxol. Door een kleine opening stroomt zeewater in een ronde baai met aan twee kanten de karakteristieke lage boothuisjes en stijl rijzende kliffen geven deze plek een beschermd gevoel, zelfs als in de winter huizenhoge golven op de rotsen beuken die deze idylle beschermen.

Als je vanaf Sant Mateu de weg volgt naar het vakantie resort Isla Blanca kun je vanaf de onderkant waar de asfaltweg redelijk plots ophoudt de brede zandweg verder naar beneden volgen. Na ongeveer 20 minuten wandelen bij een open plek start aan de linkerkant het pad langs de kliffen dat in minder dan een half uur naar Es Portitxol voert. Als je zwemspullen en een picknick meeneemt kun je hier makkelijk een dag in relatieve rust vertoeven.

wandelen-ibiza-4
Portitxol

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de meer dan 40 wandelingen die het witte eiland te bieden heeft.  Al met al is de wandelcultuur in Ibiza door deze initiatieven groeiende en vormt het wandelen een mooi aanbod om de ongekende schoonheid en geheime plekken van dit eiland stap voor stap te ontdekken.

Lucien Lecarme

De auteur is wandelgids en organiseert retreats  tegenover Es Vedra met dagelijkse wandelingen. Meer info www.ibizapowerspot.com/ www.facebook.com/hikingibiza

Er zijn georganiseerde wandeltochten op Ibiza door Hiking Ibiza het gehele jaar door op aanvraag en binnenkort 2 – wekelijkse open groepstochten:  www.facebook.com/hikingibiza

Walking Ibiza, elke vrijdag door Toby  : www.facebook.com/walkingibiza

Ibiza Walking Association, door Rob Smith, uitgever van het boek Secret Beaches of Ibiza : https://www.facebook.com/ibizawalkingassociation .  Rob werkt nu aan het boek ‘Secrets Walks of Ibiza’ dat rond de kerst 2014 zal uitkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *