Weekend special: Hierbas

  • Home
  • Weekend special: Hierbas

hierbasIBIZA – Je kunt er echt niet omheen als je Ibiza bezoekt: de inmiddels wereldberoemde kruidendrank Hierbas. Toch is de drank niet exclusief voor Ibiza. Wij brengen je EXCLUSIEF een geheim recept om zelf Hierbas te maken en vertellen je meer over dit bijzondere drankje zoals de geschiedenis en andere wetenswaardigheden.

[s2If !is_user_logged_in()]

Meer lezen? Als je bent ingelogd kan je het hele artikel lezen.
Nog geen account? registreer je dan nu!

[/s2If]
[s2If current_user_can(access_s2member_level1)]

Hierbas Ibicencas is een met anijs gearomatiseerde likeur, gemaakt van aromatische plantenextracten, die zijn gekenmerkt door verschillende mate van zoetheid. Mede door het hoge niveau van het product is de consumptie van deze likeur erg populair op de Balearen.

Het is algemeen bekend dat vroeger veel van de eilanders leefden van vissen in combinatie met landbouw- en veeteeltactiviteiten. Echter rond het jaar 1880 had één van hen, Juan Mari Mayans, andere prioriteiten en is met de boot naar Barcelona gereisd, om het eiland te kunnen voorzien van items en gebruiksvoorwerpen die daar niet kon worden gevonden. Hij leerde daar de geheimen van het distilleren en hoe hij alcoholische dranken kon maken. Nog in hetzelfde jaar keerde hij terug en richtte hij een kleine fabriek op Formentera die, jaren later, zou verhuizen naar Ibiza. Inmiddels is Mari Mayans, niet alleen de oudste, maar ook de grootste producent van de Hierbas Ibicencas. De Hierbas van Mari Mayans staat voor kwaliteit, continuïteit en perfectie.

In 1997 heeft Hierbas Ibicencas een geografische aanduiding gekregen, enerzijds om de naam te beschermen en anderzijds om de kwaliteit van het product te waarborgen en oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Hierbas Ibicencas bevat ongeveer 18 verschillende kruiden die veelal gewoon in de berm langs de weg gevonden kunnen worden. Alleen sommigen groeien er in het voorjaar, terwijl andere alleen in het najaar te vinden zijn. De bekendste zijn rozemarijn en mint. Het eindresultaat bevat ongeveer 26% alcohol dus je kunt er goed dronken van worden.

Iedere zichzelf respecterende Ibicenco maakt het thuis: Hierbas. Vaak volgens een recept wat al decennia lang in de familie is en om het allemaal nóg spannender te maken is het ene recept nog meer geheim dan het andere. Wij van Ibizavandaag legden de hand op één van die geheime recepten. Lees je deze site maar woon je niet op Ibiza? Dan kunnen we je voor de aller lekkerste Hierbas van Ibiza maar 1 adres  adviseren: de Tabacos in San Joan de labritja. Vraag er gerust om als je er binnen stapt, je krijgt er altijd 1 te proeven.

Maar natuurlijk is dit niet de enige plek waar je een Hierba kunt kopen. Bij elke supermarkt op het eiland zul je de flessen met een tak van een kruiden er in terugvinden. Meestal komt de fles Hierbas aan tafel als er gegeten is, ter bevordering van de spijsvertering. Een enkeling drinkt het in de clubs of in een kroeg. De eerste groep neemt Hierbas dan als een chupito, de tweede groep in een wat groter glas met ijs.

Huisgemaakte anijslikeur met kruiden 1 Liter van Anis del Mono zoete (rood label)
1 takje citroenverbena,
+/- 20 cm 1 takje rozemarijn,
+/- 20 cm 1 venkel Canuto,
+/- 20 cm 1 klein blaadje van de sinaasappel
1 takje morduix
1 takje frigola
1 kaneelstokje
3 mint blaadjes
3 pepermunt blaadjes
3 borrels gin
4 groene schillen van een amandel
2 koppen van de kamille bloem
3-4 zeer kleine rode kersen

Reinig een grote fles zorgvuldig. Vul deze met alle ingrediënten en voeg als laatste de anijs toe. Zorg er voor dat de fles precies tot aan de rand gevuld wordt en zorg dat deze zeer goed afgesloten kan worden. Vervolgens plaats je het mengsel in een goed donkere en droge plaats gedurende tenminste 9 maanden. Tijdens de 9 maanden pak je 1x per maand de fles en draai je die een paar keer over de kop. Hierna giet je door een zeef het mengsel over in een andere fles en behoud je 1 kruidentak ter decoratie voor in de fles waarin je de drank overgiet. Proost!
[/s2If]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *