Waterreserves historisch laag

  • Home
  • Waterreserves historisch laag

vrachtwagen-drinkwaterIBIZA – Het is code oranje als het gaat om de waterreserves op het eiland Ibiza. Alle natuurlijke reservoirs zijn schrikbarend gedaald en de niveaus waren nog nooit zo laag.

Cala Llonga is er het ergste aan toe want daar blijken de reserves nog maar op 16% van het maximale niveau te liggen. Op andere plekken is het echter niet veel beter want in Roca Lise bedraagt de reserve nog maar 19%, in Jesus 21% en in San Augustin 22%. Es Canar doet het ietsje beter met 37% en in San Antonio is het redelijk goed met de reserves want daar is het niveau 72%.

De watervoerende lagen worden stelselmatig geplunderd door de enorme honger naar schoon drinkwater door de gigantische hoeveelheid toeristen die het eiland bezoeken. Maar ook zorgt de langdurige droogte er voor dat er voor de landbouw veel meer water gebruikt wordt.

Ibiza is er het slechts aan toe op de Balearen met een gemiddelde van 24%, gevolg door Formentera met 42% en Mallorca met 47%. Alleen het rustige familie eiland Menorca is uit de oranje gevarenzone met 59%.

De overheid heeft vorige maand aangekondigd met zeer strenge maatregelen te komen als de niveaus blijven dalen met deze snelheid. Welke maatregelen dat precies zijn is echter onduidelijk. Wel is bekend geworden dat er op een samenkomst van Spaanse gemeenten in Madrid in september gesproken zal worden over het ernstige watertekort.

Zodra de alarmfase van oranje overgaat in rood moeten consumenten er rekening mee houden dat er op sommige plekken geen water meer uit de kraan komt, of dat de kwaliteit van het water uit de kraan matig tot zeer slecht zal zijn. Verzilting is hiervan de voornaamste reden. De geplunderde waterhoudende lagen onder de aarde lopen vol met zout zeewater..

Er is inmiddels wel een verbod op het boren van waterputten bij nieuwbouwprojecten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *