Wachttijd voor paspoort bij ambassade

  • Home
  • Wachttijd voor paspoort bij ambassade

paspoort-nederlandAls je op Ibiza woont en je hebt binnenkort een nieuw paspoort of identiteitskaart nodig, dan dien je in de eerste 3 weken van januari rekening te houden met langere doorlooptijden en met beperkte mogelijkheden voor het maken van een afspraak.

De Eerste Kamer heeft op 17 december 2013 het wijzigingsvoorstel van de Paspoortwet aanvaard. De belangrijkste wijzigingen van deze Paspoortwet zijn dat de geldigheidsduur voor het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart voortaan tien jaar zijn en dat er bij de aanvraag van de Nederlandse identiteitskaart geen vingerafdruk van de houder meer wordt opgenomen.

Nederlanders die in het buitenland (Ibiza) wonen kunnen, indien gewenst, de aanvraag voor een paspoort of identiteitskaart ook combineren met een bezoek aan Nederland. Je kunt daarvoor terecht bij de gemeentebalie van Haarlemmermeer op luchthaven Schiphol. De balie bevindt zich in vertrekhal 1 en is zeven dagen per week van 7 uur tot 22 uur geopend. Zelfs op de feestdagen zijn er geen beperkingen in de openingstijden van de balie. Je dient wel van tevoren een afspraak te maken via de website van de gemeente Haarlemmermeer.
Het is een handig systeem want als je je paspoort of Nederlandse identiteitskaart bij de gemeentebalie op Schiphol aanvraagt, kan je dit/deze ook laten bezorgen op je (al dan niet tijdelijke) verblijfsadres in Nederland. Gewoon ophalen kan natuurlijk ook.

Daarnaast kan je ook een paspoort of NIK aanvragen bij de (grens)gemeenten Den Haag, Bergen op Zoom, Echt-Susteren, Enschede, Maastricht, Montferland en Oldambt. Voor alle gemeenten geldt ook dat je van te voren een afspraak moet maken.

Reisdocumenten worden op één centraal punt in Nederland aangemaakt. De periode tussen aanvraag en afgifte bedraagt in Nederland meestal een week. Informeer voor de exacte levertijd bij de baliemedewerkster of lees het op de website van de gemeente waar je je aanvraag doet.

Meer informatie over reisdocumenten, zoals hoe te handelen bij verlies, kan je vinden op de website van de rijksoverheid.

Andere gerelateerde links: Ambassade Madrid of Ambassade Barcelona

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *