Waarom is de zee zo blauw op Ibiza?

  • Home
  • Waarom is de zee zo blauw op Ibiza?

zomer-2013-langDe zee lijkt een kleur te hebben. Maar het water is eigenlijk doorzichtig. De kleur in het water ontstaat door de zon.

De zon straalt verschillende kleuren zonlicht uit. Hoe langer de zonnestraal moet afleggen naar de bodem, des te minder rood de straal bevat. Daardoor worden de rode stralen het eerst opgenomen in het water. Blauwe stralen blijven veel langer schijnen en gaat daardoor dieper het water in. Als het water schoon is worden de blauwe stralen gereflecteerd, waardoor het water blauw lijkt.

Hoe dieper en groter het water is, hoe blauwer de zee lijkt. Dit komt doordat er midden in de zee bijna geen vervuiling is, waardoor de blauwe stralen helemaal terugkaatsen. Bij kleine slootjes is de vervuiling groter.

Als het water vervuilt is zitten er stoffen en materialen in het water. Daardoor wordt het water minder doorzichtig en kunnen de blauwe stralen er niet goed door. Het water wordt dan groen of grijs. Onze Noordzee bijvoorbeeld lijkt groenig/bruin. Dit komt omdat er veel algen in het water zitten, waardoor het water niet zo doorzichtig is als bijvoorbeeld in de Middellandse Zee.

Om het water in contact te brengen met de lichtstralen is heel veel water nodig. Daarom is een klein beetje water (zoals een plas) doorzichtig. Maar een grote hoeveelheid water (zoals de zee) lijkt daardoor wel een kleur te hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *