Voor niets 11,5 jaar cel

  • Home
  • Voor niets 11,5 jaar cel
kerker
Een andere cel

PALMA – De uit Nederland afkomstige Romano van der D. heeft 11,5 jaar onschuldig in de Spaanse bajes vastgezeten. Dat heeft de Spaanse krant El País gemeld.

Van der D. werd door de Spaanse rechter tot 15,5 jaar cel veroordeeld voor de verkrachting van drie vrouwen in Fuengirola, in de buurt van Málaga. Dit zou plaatsgevonden hebben in augustus 2003. Nu is uit dna-onderzoek in Groot-Brittannië gebleken dat niet van der D., maar een Brit zich aan die misdaad schuldig heeft gemaakt.

Volgens de Spaanse krant weet de Spaanse politie al sinds 2007 dat Van der D., die inmiddels 42 jaar is, ten onrechte vastzit. Dna-onderzoek in het Verenigd Koninkrijk verwijst nu naar de Brit. Die heeft ook al bekend dat hij zich aan de vrouwen heeft vergrepen en de Spaanse justitie zijn medewerking toegezegd.

Van der D. zit echter nog altijd vast in de gevangenis van Palma de Mallorca. Dat is de zevende gevangenis waarin hij sinds zijn aanhouding heeft gezeten. De zaak van de Nederlander ligt nu bij het Spaanse hooggerechtshof, het Tribunal Supremo. Waarom de Nederlander na de bekentenis van de Brit niet onmiddellijk op vrije voeten is gesteld, blijft tot nog toe onduidelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *