Volbloed uit Spanje onder de hamer

  • Home
  • Volbloed uit Spanje onder de hamer

pegasologoAl zou je het wel denken, niet alle volbloed paarden komen uit Italiaanse stallen. Spanje heeft er ook een paar gemaakt, echter niet zo veel. Het komt dus niet vaak voor dat er een Pegaso op een veiling wordt aangeboden. Als je je realiseert dat de Spaanse fabriek slechts 125 exemplaren heeft gebouwd, dan besef je dat de veiling een buitenkansje is voor de echte liefhebbers. In tien jaar tijd is dit de eerste Pegaso die bij RM Auctions onder de hamer komt. De Z-102 die geveild wordt is een one-off van Saoutchik.

Deze sportwagen van Pegaso heeft heel wat meer geschiedenis dan er in de veilingcatalogus van RM Auctions is te lezen. De auto is namelijk een ontwerp van de legendarische ontwerper Philippe Charbonneaux. Philippe werkte in 1949 een korte periode bij General Motors om sportwagens te ontwerpen. In die korte arbeidsduur ontwierp hij de bij iedereen bekende Corvette.

Charbonneaux zeer actief als tekenaar en als ontwerper. Zijn illustraties kwamen veelvuldig voor in magazines, autofolders en hij ontwierp veel voor Franse carosseriebedrijven. Toen carosseriebouwer Saoutchik door Pegaso werd benaderd om carrosserieën te maken, kwam het ontwerp daarvan van de tekentafel van Philippe Charbonneaux. In een eerste serie werden tien auto’s gemaakt, de tweede serie omvatte acht auto’s.

Deze roadster behoorde tot de tweede serie en het is de enige roadster uit de tweede serie (drie andere roadsters van Saoutchik behoren tot de eerste serie). De auto komt op 9 maart in Florida bij RM Auctions op de veiling. Het veilinghuis verwacht dat de auto $ 1.250.000 tot $ 1.750.000 zal opbrengen.

Of hij mooi is, mag je zelf beoordelen:

pegaso-1

pegaso-2

pegaso-3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *