“Vliegtuigkaping op Ibiza”

  • Home
  • “Vliegtuigkaping op Ibiza”

vliegtuigkaping-ibiza

“Vliegtuigkaping op de luchthaven van Ibiza”, dat was wat de hulpdiensten op het eiland te horen kregen gisteren. Het bleek een oefening.

De luchthaven van Ibiza is het toneel geweest van een vliegtuigkaping, die onder toezicht van de door de overheid afgevaardigde, Teresa Palmer, verliep. De operatie werd georganiseerd door de Agentschap voor de Veiligheid van het Ministerie van Ontwikkeling en er werd deelgenomen door medewerkers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de luchtmacht, Aena , de spoedeisende hulp diensten en een delegatie van de regering zelf.

In een verklaring heeft de veiligheidsdienst van de luchtvaart (EASA) gemeld dat het doel van dit soort oefeningen is om de opleiding van het personeel wat betrokken is bij dergelijke gebeurtenissen te controleren op hun handelswijze en om te zien of de toegepaste protocollen voldoen. Het streven is om zo doelmatig mogelijk te handelen en na afloop van de oefening te evolueren en conclusies te trekken.verbeteren.

Ten aanzien van de operatie op woensdag, werd er al twee maanden van te voren gestart met het ontwerp en de planning van de kaping. Er is voor deze periode gekozen omdat het nu niet druk is op de luchthaven en de oefening weinig tot geen overlast veroorzaakt.

Voor de simulatie heeft men een vliegtuig in bruikleen van de luchtmacht, afkomstig van de Getafe luchtmachtbasis. Deze simuleerde een commerciële vlucht van Madrid naar Palma de Mallorca. Tijdens de vlucht werd het toestel met 28 passagiers aan boord, gekaapt door twee gewapende mannen.

Zodra de luchtverkeersleiding melding kreeg van de op hande zijnde kaping, werden de procedures gestart en kwamen troepen van de Nationale Politie en de Guardia Civil in aktie. Uiteindelijke eindigde de kaping in de redding van de passagiers.

De verschillende waarnemers van de deelnemende diensten evolueren nu de gang van zaken gedurende de oefening.

gekaapt vliegtuig ibiza
Het “gekaapte” vliegtuig. Foto: AESA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *