Verslechtering passagiersrechten van de baan

  • Home
  • Verslechtering passagiersrechten van de baan

passagiersrechtenDEN HAAG – De rechten van luchtvaartpassagiers verslechteren toch niet. Er was een nieuwe verordening in de maak, die niet positief zou uitvallen voor passagiers.

De vertragingstijd waarbij recht is op een vergoeding zou verder omhoog gaan en het compensatiebedrag zou juist naar beneden worden bijgesteld. Vandaag wist Staatssecretaris Mansveld aan de Tweede Kamer echter te bevestigen dat de verordening ongewijzigd zal blijven.

Luchtvaartmaatschappijen zijn uiteraard niet blij met deze ontwikkelingen. Zij hebben een sterke lobby gevoerd in Brussel voor versoepeling van de regels. Vooral het compenseren van passagiers bij een technisch mankement wilden zij aanpakken. De luchtvaartmaatschappijen kennen in de zomermaanden een enorme financiële druk en het betalen van vergoedingen is dan een zware last. Het is natuurlijk wél goed nieuws voor passagiers, die bij een vertraging vanaf 3 uur gewoon recht blijven houden op een vergoeding.

Opmerkelijk is de reden van het niet doorgaan van een nieuwe verordening. In de verordening staat vermeld dat de regels niet gelden voor de luchthaven van Gibraltar, omdat er al honderden jaren een strijd is tussen Spanje en Engeland om dit grondgebied. Engeland wil dat dit aangepast wordt en dat ook passagiers die vliegen van of naar Gibraltar recht hebben op een vergoeding. De EU durft zich niet te branden aan deze eeuwenoude kwestie, waardoor er geen akkoord bereikt kan worden over de nieuwe regels. Is die lelijke rots voor de Zuid-Spaanse kust toch nog een keer ergens goed voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *