Verhoogde dreiging Al-Qaida wereldwijd

  • Home
  • Verhoogde dreiging Al-Qaida wereldwijd

al-qaidaMet de onderschepping van de communicatie tussen twee belangrijke Al-Qaida leden, heeft de Amerikaanse overheid mogelijke aanslagen ontdekt. De VS neemt maatregelen door 22 ambassades uit voorzorg te sluiten. Het gaat om ambassades in Afrika en het Midden-Oosten.

De New York Times maakt hier melding van. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken besloot donderdag om ambassades en consulaten in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika te sluiten in verband met de dreiging van aanslagen. Gisteren kwam daar nog een waarschuwing aan alle Amerikanen wereldwijd bij. Zij worden door het ministerie op het hart gedrukt om op hun hoede te zijn.

Volgens de New York Times onderscheppen Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten niet vaak gesprekken tussen belangrijke al-Qaida-leden over operaties van de terreurgroep. Volgens een anonieme Amerikaanse functionaris die de inhoud kent, waren de gesprekken veel meer dan het gebruikelijke gebabbel. Leden van het Congres zijn ook achter gesloten deuren geïnformeerd over de inhoud.

Het belang van de onderschepte berichten werd onderstreept door een boodschap van al-Qaida-leider al-Zawhari, die deze week op internet werd geplaatst. Hij riep op om Amerikaanse doelen aan te vallen.

Sommige analisten en Congresleden benadrukken dat een terreurdreiging een goede manier is om de aandacht af te leiden van het NSA-schandaal. Klokkenluider Edward Snowden onthulde de afgelopen weken dat deze inlichtingendienst op grote schaal afluistert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *