Vannacht de eerste meteorenregen

  • Home
  • Vannacht de eerste meteorenregen

meteoorVannacht zullen liefhebbers van vallende sterren wat langer op moeten blijven dan normaal. De eerste regen van meteoren die te zien is in 2013 is namelijk nu al gaande.

De eerste meteorenregen van 2013 komt er aan en kondigt het nieuwe jaar aan met een hemels vuurwerk. De Quandrantiden meteorenregen, zoals deze sterrenbui officieel heet, is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Het is een vrij onbekende meteorenregen en deze zal zeker niet zo spectaculair zijn als de meer bekende meteorenregens zoals de Draconiden. Iedereen die de koude nachten wil trotseren kan, zij met donkere en heldere condities, getuigde zijn van ongeveer 40 meteoren met uur. Het enige probleem is het maanlicht. Deze zorgt er voor dat de zwakkere meteoren moeilijker te zien zullen zijn.

Wetenschappers denken dat de Quandrantiden overblijfselen zijn van de asteroïde 2003 EH1 – dezelfde bron die ook de Gemeniden meteorenregen veroorzaakt in december. De asteroïde zelf is mogelijk een brokstuk van een komeet die honderden jaren geleden in stukken is gebroken, aldus NASA in een officiële verklaring.

Ee stofdeeltjes van de Quandrantiden bereiken snelheden tot 144.841 kilometer per uur en verbranden volledig op een hoogte van 80 kilometer boven het aardoppervlak in de dampkring door de wrijving die optreedt.

De regen zal tegen de ochtend haar hoogtepunt bereiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *