Vandaag is het Allerheiligen op Ibiza

  • Home
  • Vandaag is het Allerheiligen op Ibiza

todos-los-santosOp 1 november is het Allerheiligen in Spanje. En hoewel ook op Ibiza het Amerikaans geschoeide Halloween steeds meer in trek komt met verkleedpartijtjes, de echte Spanjaarden vieren Allerheiligen.

Ook in vele andere Katholieken landen wordt dit gevierd. Alle winkels zijn gesloten en de mensen komen naar het graf van zijn of haar dierbaren en dit wordt grondig schoongemaakt. Verse bloemen en planten komen op het graf. Samen met andere familieleden viert men Castanyada en eet men o.a. panellets. Deze lekkernij is er in allerlei verschillende soorten en vormen maar de “echte” zijn die met de Pinones (pijnboompitten). Ze zijn zo groot als een golfballetje en kosten al snel 1,25 per stuk omdat ze erg zwaar wegen. Deze worden samen gegeten en gedronken met de heerlijke dessertwijn Moscatell.

Panellets worden gegeten vanwege de volgende traditie: In de nacht van 31 oktober op 1 november moesten de klokluiders de doodsklokken laten klinken door de stad. Vrienden en familieleden kwamen dan deze calorierijke hapjes brengen om ze goed wakker te houden voor de lange nacht. Een ander verhaal is dat wanneer je op 1 november een canellet eet er een ziel bevrijd wordt uit de hel.

Langs de kant van de weg zie je het hele jaar door kruisjes en bloemstukjes staan voor verongelukte personen. Ook met allerheiligen worden bloemen neergezet en zie je de vele verse boeketjes in de berm.

panallets
Panallets, traditie met Allerheiligen
Posted in Al het nieuws Muziek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *