Vanavond verkleedpartijtje

  • Home
  • Vanavond verkleedpartijtje

halloweenIBIZA – Vanavond zullen er weer duizenden volwassen inwoners van Ibiza een poging doen om er zo eng mogelijk uit te zien. Het is 31 oktober en dan is het Halloween. 

Halloween is van origine een typisch Amerikaans feest, maar steeds populairder op Ibiza. Het woord ‘Halloween’ is afgeleid van ‘All Hallows Eve’. Er zijn verschillende ideeën over de afkomst van Halloween. De meest gangbare is dat Halloween de erfenis is van de Kelten. De Kelten vierden op 31 oktober het eind van het oogstjaar. Op 1 november begon dan het nieuwe jaar voor ze. De Kelten geloofden dat de geesten van de doden terugkwamen om bezit te nemen van de levenden. Dat is de reden waarom de dorpelingen vreemde kleren aandeden om zich onherkenbaar te maken en dode geesten af te schrikken. Verder maakten de mensen herrie in de buurt waar ze woonden. Ze probeerden daarmee de geesten weg te jagen.

Later namen de Rooms-katholieken de gebruiken van de Kelten over en deden alsof die van hen zelf waren. De manier waarop de gebruiken werden uitgevoerd veranderen steeds meer in rituelen. Mensen geloofden steeds minder in het verkleden om de geesten te verjagen. Het verkleden veranderde daarom in een gebruik wat bij Halloween hoorde, maar wel zijn oorspronkelijke betekenis verloren had.

De jaren rond 1850 werd Halloween door Ierse immigranten naar Amerika gebracht. De traditie rond de lampion (een Jack-o-lantern in het Engels) komt waarschijnlijk uit een oud Iers volkslied. Het verhaal gaat dat Jack, een dronkaard en een bedrieger, de duivel had bedrogen en door hem in een boom te laten klimmen. Jack had een kruis op de boom getekend zodat de duivel de boom niet meer uit durfde te komen en er in gevangen zat. Als de duivel Jack niet meer lastig zou vallen, zou Jack hem weer vrij laten. Toen Jack kwam te overlijden, mocht hij niet naar de hemel omdat hij zo slecht was geweest. Maar hij mocht ook niet naar de hel omdat hij de duivel had bedonderd. In de plaats daarvoor gaf de duivel hem een enkel gloeiend houtje om zijn weg door het enge duister te verlichten. Het gloeiende houtje zat in een uitgeholde knol om het langer te laten gloeien. De Ieren gebruikten vroeger knollen als lantaarns.Toen de immigranten in Amerika kwamen, ontdekten ze echter dat pompoenen veel mooier zijn dan knollen om als lantaarn te gebruiken. Dus de lampionnen in Amerika werden uitgeholde pompoenen met een gloeiend lichtje erin.

De grootste Halloween feesten op Ibiza zijn traditioneel te vinden bij Pikes Hotel, Bamboodah en Underground. Maar ook andere zaken zoals Pacha doen mee aan het bijna kinderachtige verkleedpartijtje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *