Vallende sterren kijken

  • Home
  • Vallende sterren kijken

vallende-sterIBIZA – Als je van vallende sterren houdt dan moet je echt vanavond omhoog kijken. Vanaf gisternacht tot en met maandag zijn er ‘s nachts veel vallende sterren, dankzij de meteoren van de Perseïden. In de komende nacht verwachten sterrenkundigen zelfs wel 75 vallende sterren per uur. Een gratis spektakelstuk boven het eiland.

[s2If !is_user_logged_in()]

Meer lezen? Als je bent ingelogd kan je het hele artikel lezen.
Nog geen account? registreer je dan nu!

[/s2If]
[s2If current_user_can(access_s2member_level1)]

In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt een piek van ongeveer 75 vallende sterren per uur verwacht. De weersverwachtingen zijn uitstekend want er worden geen wolken voorzien die je het zicht zullen ontnemen. Een 100% garantie dus op dit prachtige spektakel.
Om de vallende sterren van de Perseïden te zien moet je naar de noordoostelijke hemel kijken. De meteoren lijken uit het sterrenbeeld Perseus te ‘vallen’. Dit jaar is de maan tijdens de meteorenregen voor 70% verlicht. Het licht van de maan is flink storend en zorgt ervoor dat de zwakkere meteoren niet zichtbaar zijn. Gelukkig gaat de maan om 1:35 uur al onder en zit je dan dicht bij het ideale kijkmoment om 3:30 uur.

Elk jaar kunnen we rond 12 augustus een meteorenregen verwachten. De aarde kruist dan de baan van komeet Swift-Tuttle. Doordat de baan van de komeet gevuld is met stof en steentjes zullen deze deeltjes de atmosfeer binnendringen en verbranden. Omdat de aarde er meerdere dagen over doet om het gebied met gruis te doorkruisen kunnen de meteoren meerdere dagen worden waargenomen. Het lichtspoor van een meteoor wordt niet alleen veroorzaakt doordat de steen in brand vliegt. Het pad van de meteoor wordt door de hoge valsnelheid ook elektrisch geladen en bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling (licht) vrij.

Dit is een opname van vorig jaar:

meteoren-2015
[/s2If]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *