UV factor 9 tot 10, bescherm jezelf en voorkom ellende

  • Home
  • UV factor 9 tot 10, bescherm jezelf en voorkom ellende
verbrandAls je Ibiza bezoekt de komende dagen, hou er dan rekening mee dat de UV factor momenteel bijzonder hoog is. Voor de komende dagen voorzien de meteorologische stations een factor tussen de 9 en 10.

UV factor 10 is de hoogste waarde en dat betekent dat een blanke huid binnen tien minuten kan verbranden. En de kans dat je een blanke huid hebt als je uit Nederland komt is relatief groot. Dus ga niet koste wat het kost om een bruin kleurtje op te lopen een hele middag in de zon als je hier maar een weekje bent, want je krijgt er gegarandeerd spijt van!
Een bruin kleurtje is mooi, maar waarom wordt je huid eigenlijk bruin in de zon? Je huid bestaat uit twee lagen: de opperhuid(bovenste laag) en de lederhuid (onderste laag). De opperhuid zelf bestaat weer uit vijf lagen. In de onderste laag van de opperhuid zitten cellen die bruine pigmentkorrels aanmaken. Deze pigmentkorrels worden naar de bovenste huid getransporteerd om daar de cellen die het meest aan de zon worden blootgesteld te beschermen. Of liever gezegd: om het DNA te beschermen. UV-stralen (UV is een afkorting van ultra violet) kunnen namelijk de volgorde van je DNA veranderen waardoor ziektes, zoals kanker, kunnen ontstaan.
Australiërs lachen zich rot om onze beschermingsfactor. Hen zal je niet treffen met een zonnebrand met SPF (Sun Protection Factor) 2; dan kan je je net zo goed niet insmeren. Heb je een donkere huid, dan moet je in Nederland al een SPF van minimaal 5 tot 7 gebruiken. Op Ibiza moet deze hoger zijn omdat je dichter op de evenaar zit en de zon dus ook krachtiger is.
  • Je huid heeft tijd nodig om de opgesmeerde zonnebrand op te nemen. Daarom is het verstandig om al thuis, of in ieder geval zo’n twintig minutenvoordat je in de zon gaat je huid in te smeren. In elk geval niet pas op het strand, zoals je veel mensen ziet doen bij aankomst op het strand. Het is erg belangrijk om je huid in te blijven smeren met zonnebrand, zelfs als je huid al bruin is en je niet meer verbrand. De uv-straling van de zon blijft schadelijk. Smeer je ook in als je in de schaduw zit, want ook hier wordt je huid blootgesteld aan uv-straling.

 

  • Zit je voor het eerst sinds lange tijd weer in de zon na een lange zonloze winter in Nederland? Houd het zonnebaden dan beperkt. Je huid moet namelijk eerst wennen aan de zon. Dit doe je door de eerste dag een kwartiertje in de zon te zitten en dit verder uit te breiden. Vermijd altijd de zon op het heetst van de dag op Ibiza: tussen 12.00 en 15.00 uur.

  • Het is erg belangrijk dat je jezelf met enige regelmaat insmeert. Zonnebrand verliest namelijk aan kracht. Daarbij is een waterproof zonnebrandcrème nooit helemaal waterproof. Smeer je daarom elke twee uur in en vergeet niet je oren en voeten. Plekjes die je snel vergeet in te smeren, maar die o zo pijnlijk zijn als ze verbrand zijn.

  • Eigenlijk kun je kinderen onder de twaalf jaar beter helemaal niet blootstellen aan de zon. Maar de kans is groot dat dat niet gaat lukken. Zorg er in ieder geval voor dat je kinderen insmeert met een zonnebrandfactor twintig of hoger. Trek kinderen een shirtje aan als ze uit het water komen en zet ze ook een petje of hoedje op.

  • Je huid heeft het zwaar te verduren tijdens een dagje zonnen. Terwijl je mooi bruin wordt, beschadigt je huid.

Spoel eerst onder een lauwwarme douche de laatste restjes zonnebrand af. Smeer vervolgens een after-sun met aloë vera op je huid. De crème herstelt het vochtbalans in de huid en verkoelt de eventuele verbrande huid. Smeer niet een te dikke laag after-sun op. Hierdoor kan je huid niet meer ademen en sluit je als ware de ‘hitte’ op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *