Toeristentaks goedgekeurd

  • Home
  • Toeristentaks goedgekeurd

ecotaks-definitiefIBIZA – De omstreden toeristentaks voor bezoekers van Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera neemt concrete vormen aan. De linkse regering van de Autonome Gemeenschap van de Balearen heeft vrijdag in Palma de Mallorca een overeenkomstig wetsontwerp goedgekeurd. 

De zogenaamde ecotaks, die volgens schattingen jaarlijks rond de 80 miljoen euro zou opbrengen, zal al in mei of juni geheven worden en tot twee euro per toerist en per nacht bedragen. De uiteindelijke beslissing door het regionale parlement wordt door de absolute meerderheid van de linkse coalitie beschouwd als een formaliteit. Elke vakantieganger vanaf 16 jaar die in een toeristisch verblijf overnacht, zal naargelang de periode van het jaar en de categorie tussen de 0,25 en 2 euro per nacht moeten gaan betalen. Vanaf de elfde overnachting wordt de bijdrage gehalveerd.

Vooral hoteluitbaters en ondernemers, maar ook gemeenten hadden felle kritiek geuit tegen de plannen en in totaal 42 officiële bezwaarschriften ingediend. De hoteliers deelden mee dat, zodra de wettekst is aangenomen, ze van plan zijn klachtenprocedures tegen de toeristentaks te beginnen. Met de inkomsten wil de regering van de socialiste Francina Armengol milieubescherming en duurzaam toerisme stimuleren.

Tegenstanders hebben enorme twijfels aan deze besteding en denken dat het slechts een extra vorm van inkomen is voor de regering van de Balearen. Ook vrezen hoteliers concurrentie van hotels op het vaste land van Spanje waar de nieuwe belasting niet van toepassing is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *