De toeristenbelasting – hoe goed wordt de ecotax uitbesteed?

  • Home
  • De toeristenbelasting – hoe goed wordt de ecotax uitbesteed?

Belasting betalen. Dat is één van die dingen die ik maar niet kan accepteren van het volwassen worden. Elke keer is het weer even schrikken wanneer er tijdens het legen van de post, midden tussen de vrolijk gekleurde Ici Paris korting coupons en H&M fashionfolders, zo’n ellendige blauwe envelop tevoorschijn komt. Met woede smijt ik die blauwe boosdoeners dan op de grond, om ze vervolgens toch maar braaf op te rapen en met tegenzin te gaan betalen. Ik hou nog even snel een klaagzang op social media en daarna ben ik het gelukkig al snel weer vergeten. (Totdat ik weer de brievenbus ga legen en dan begint het hele ritueel opnieuw.)

Ook de studietijd met de maandelijkse stufi die als een soort sinterklaasgeschenk op je rekening werd gestort, lijkt wel jaren geleden. Laat staan die jaren daarvoor, bij paps en mam, die waren achteraf gezien helemaal toch nog zo erg nog niet. Elke dag vers gekookt, een netjes huis, je vieze was die op een of andere magische manier van je grond opeens schoon en opgevouwen op je bed belandde, en bovendien, nergens een blauwe envelop gericht aan jou te bekennen. Heerlijk.

Hoewel ik echt wel weet dat we niet voor niets belasting betalen, ik bedoel, kijk even hoe goed alles geregeld is in Nederland, vraag ik me soms echt af waar al dat geld toch heen gaat. En een enkele keer lees ik dan van die krantenkoppen die me toch even onze huidige maatschappij in twijfel doet trekken. In de Spaanse media is er namelijk vandaag bekend gemaakt dat er zo’n kwart miljoen euro is vrijgemaakt voor het beschermen van 19 plantjes op Ibiza en Formentera. Die 250.000 euro wordt uit het potje van de toeristenbelasting gehaald, oftewel de ‘ecotax’.

Sinds 1 juli 2016 moeten alle toeristen die naar de Balearen op vakantie gaan, dus inclusief naar Ibiza en Formentera, extra belastingen betalen per nacht dat ze op het eiland verblijven. De Ecotax Balearen wordt gebruikt met het doel om de omgeving te behouden en de kwaliteit van het toerisme op de Balearen te verbeteren. Er komen jaarlijks vele miljoenen toeristen naar de eilanden en met deze belasting willen ze het prachtige landschap behouden en de ecologische gevolgen van het toerisme compenseren.

Maar ik kan niet anders dan mezelf afvragen of er echt niet iets beters te doen is met die 250.000 euro, aangezien het plan om de speciale plantsoorten te beschermen dit jaar al eindigt en dus geen continuïteit biedt. In het artikel van de Spaanse krant Diario d’Ibiza wordt er gesteld dat het niet eens zeker is dat met het nieuwe plan de planten op de lange termijn gered kunnen worden. Zijn er dan echt geen andere aspecten op Ibiza en Formentera waaraan de toeristenbelasting veel beter uitbesteed kan worden? Laat je mening achter in de comments!

Posted in Al het nieuws Column

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *