toeristen verrast door verdubbeling toeristenbelasting

  • Home
  • toeristen verrast door verdubbeling toeristenbelasting

BALEAREN – De toeristen die sinds 1 mei op een van de eilanden aankomen reageren verrast op de mededeling van het accommodatie personeel dat men sinds dit jaar het dubbele moet betalen aan toeristenbelasting, of zoals men dat op de Balearen noemt, ecotasa. Hoewel er gedurende het gehele jaar ecotaks gevraagd wordt, worden de tarieven in het hoogseizoen verdubbeld. In de zomer betaald men tussen de 1 en 4 euro per nacht per persoon; 100% meer dan vorig jaar .

Sinds 1 juli 2016 betalen alle toeristen die de eilanden Ibiza, Formentera, Mallorca en Menorca bezoeken een speciale toeristenbelasting. De autoriteiten noemt de beruchte belasting misschien net iets anders, zij spreken namelijk over een milieubelasting, of ‘ecotasa’ die alle bezoekers moeten betalen. Maar eigenlijk komt het er gewoon op neer dat elke toerist die naar de Balearen op vakantie gaat, hierover belasting moet betalen.

Verhoging

Vanaf 1 januari 2018 is deze speciale toeristen/milieubelasting verdubbeld waardoor vakantiegangers dus twee keer zoveel moeten betalen voor een verblijf op de eiland. Nieuw aan deze wet is dat vanaf 2018 cruiseschippassagiers, ongeacht of ze wel of niet blijven slapen op het eiland, nu ook de belasting moeten betalen.

Net zoals vorig jaar is de ecotasa nog steeds hoger in het hoogseizoen (mei tot en met oktober) hoger dan in het laagseizoen (november tot en met april).

Kosten

Voor de gene die zich afvragen hoeveel belasting ze nou precies moeten betalen tijdens hun verblijf op Ibiza, hieronder alle gegevens voor je op een rijtje.

Hieronder staan de ecotaks kosten tussen 1 mei en 31 oktober, de bedragen zijn per dag en per persoon (16+).

  • 4 euro: vijfsterren hotels , stadhotels en vijfsterren en vier+ sleutels appartementen.
  • 3 euro: viersterren hotels, stadhotels en viersterren en drie+ sleutels appartementen
  • 2 euro: twee- en eensterren hotels, stadhotels twee- en eensterren appartementen, en een, twee en drie sleutels appartementen.
  • 1 euro: herbergen en berghutten, hostels, campings etc.

Het bovenstaande overzicht refereert naar de kosten van de ecotaks in het hoogseizoen. In het laagseizoen, tussen november en april, zijn de kosten de helft van de bovenstaande bedragen. Alleen toeristen die ouder zijn dan 16 jaar betalen deze ecotaks bedragen.

2017

De toeristenbelasting is voor Spanje natuurlijk een fijne bron van nieuwe inkomsten. Gedurende 2017 hebben 5.988 bedrijven zoals hotels, appartementencomplexen en legale vakantiehuizen in totaal 64.310.164 euro opgehaald. De Balearen hebben in 2017 13.790.978 buitenlandse toeristen op bezoek gehad, waarbij de Spaanse toeristen nog niet eens zijn meegeteld.

Posted in Al het nieuws Column

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *