Toename wietteelt door crisis

  • Home
  • Toename wietteelt door crisis

wietkweekMede dankzij de economische crisis in Spanje is er een toename van wietproductie waargenomen. De laatste jaren worden er steeds meer wietplantages ontdekt waar niet alleen Spanjaarden bij betrokken zijn maar ook vaak buitenlanders waaronder ook Nederlanders en Belgen…

Veel Spanjaarden hebben de grootste moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en leven van maand tot maand. En dat is op Ibiza wel wat minder omdat het toerisme er een grote stroom geld genereert, maar ook op Ibiza worden steeds vaker wietkwekerijen ontdekt. De grote mannen achter de teelt spelen handig in op mensen die in financiële nood zitten en stellen al snel de nodige apparatuur beschikbaar in ruil voor een (groot) deel van de oogst.

Op Ibiza is er altijd een enorme vraag naar wiet. Omdat het eiland lastiger te bevoorraden is dan het vaste land, zijn de prijzen ook een stukje hoger. Daarnaast is het natuurlijk de aloude kwestie van vraag en aanbod die mensen er toe doet besluiten om wietplantjes te kweken, al dan niet professioneel.

Net zoals in Nederland is er voor niet-professionele kweek voor eigen gebruik een gedoogbeleid. De overheid doet niet moeilijk als er maximaal 3 plantjes in je tuin staan die ten behoeve van eigen gebruik op een niet professionele wijze gekweekt worden.

Er vind veel import en export plaats vanuit en naar Spanje. Hasj wordt vooral uit Marokko via Spanje over de weg naar noord Europa vervoert terwijl er via schepen veel hasj en cocaïne naar Italië gaan. De laatste jaren wordt er ook steeds meer Spaanse wiet over de weg naar Nederland vervoerd, dit terwijl Nederland weer bekend staat als exportland van wiet.

In geen ander Europees land wordt zoveel drugs geïmporteerd als in Spanje. In 2012 werd 325,5 ton hasj, 20,7 ton cocaïne en 229 kilo heroïne in beslag genomen, en verder 250,8 kilo speed en 175.381 xtc-pillen. En dat is dan nog maar het deel wat in beslag genomen werd door de douane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *