Tip geven op Ibiza

  • Home
  • Tip geven op Ibiza

fooiIBIZA – Binnen Europa is er geen enkel land waarin het loon van een ober of ander dienstverlenend personeel uitsluitend afhangt van fooien. Zo ook niet op Ibiza.

Toch wordt er vaak wel een extraatje achtergelaten als de bediening vriendelijk was of behulpzaam. Hoeveel fooi je geeft is natuurlijk geheel afhankelijk van een aantal factoren. Zoals een uitmuntende bediening, de hoogte van de rekening en hoe eenvoudig een bedrag is af te ronden, om er maar een paar te noemen.

Vraag wanneer je met een creditcard of met pin betaalt wel even aan de bediening of ze de fooi liever contant ontvangen.

De hoogte van de fooi is altijd een lastige. Grofweg gezegd kan je als je tevreden bent en een fooitje wilt achterlaten tussen de vijf en tien procent van het totaalbedrag van je rekening als richtlijn nemen.

Maar niet enkel in restaurants laat je je appreciatie blijken met een financiële extra. Veel mensen laten na hun verblijf in een hotel kleingeld achter in de kamer voor het kamermeisje. Dat is eigenlijk niet zo’n goed idee omdat kamermeisjes zich officieel niets mogen toe-eigenen. Jouw fooi komt daardoor uiteindelijk op de rekening van het hotel te staan. Het is beter om je fooi – reken tot vijf procent van de prijs van een overnachting – rechtstreeks aan het kamermeisje te geven. Wie slim is, doet dit aan het begin van zijn verblijf, zodat het personeel al meteen extra gemotiveerd is om je kamer goed op te ruimen of om een extra handdoek neer te leggen als je daar om vraagt. Bagagedragers kan je een fooi tussen de twee en vijf euro geven. Bepaal zelf een correcte prijs, afhankelijk van de afstand naar je kamer. Personeel achter de hotelbar beloon je beter ook aan het begin van je vakantie: als de ober van dienst meteen een mooie fooi krijgt, zal hij zeker zijn best doen om je eerst te bedienen en je bestelling tot in de puntjes af te werken.

Wat je geeft na een taxirit, hangt veel af van de chauffeur: praat hij veel en weet je daardoor al meer over de stad, dan kan je enkele euro’s toevoegen aan de kostprijs van de rit. Dat hoeft daarom niet veel te zijn, zolang de chauffeur maar de indruk krijgt dat je zijn vriendelijkheid en behulpzaamheid tijdens de rit hebt geapprecieerd.

In de grote clubs worden er geen fooien verwacht en het is dan ook zelden dat mensen er een fooi geven op de toch al torenhoge prijzen voor consumpties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *