“Tijgermug is niet uit te roeien”

  • Home
  • “Tijgermug is niet uit te roeien”

tijgermug-valIBIZA – Het uitroeien van de tijgermug is onmogelijk volgens Joan Mayol, bioloog en hoofd beschermde diersoorten van het Ministerie van Milieu.

“De tijgermug (Aedes albopictus) is een stiekeme mug die nauwelijks kunt horen. De mug vliegt anders dan de muggen die we gewend zijn en is daardoor niet te horen. Vervolgens kiest de mug een plek op het menselijk lichaam om het bloed op te zuigen en geeft er de voorkeur aan om op de scheenbenen of enkels de aanval te plannen. Het zijn zowel de mannetjes als de vrouwtjes die prikken, maar de vrouwtjes zijn een stuk fanatieker want die prikken in een korte tijd achter meerdere keren. Wat volgt is een hevige jeuk en de bulten die volgen zwellen enorm op.”. Woorden opgetekend uit de mond van Mayol.

De tijgermug rukt in een razend tempo op op het eiland. Na de eerste ontdekking van de uit Azië afkomstige mug op het industrieterrein Montecristo, is de mug nu al verspreid over het hele eiland. In Ibiza stad, de gemeente Jesus, Santa Eularia, de jachthaven en ga zo maar door. Onderzoekers plaatsen speciale vallen over het hele eiland die iedere twee weken geleegd worden en de resultaten zijn schrikbarend.

Muggen die in natuurlijke gebieden voorkomen zijn te bestrijden met middelen, maar in stedelijke gebieden is de bestrijding onmogelijk. En de recente zware regenval heeft de muggen in de kaart gespeeld want het insect heeft water nodig om de eieren te leggen. Er werd kort na de regenval op Montecristo een ongewone toename geconstateerd van het aantal aanwezige tijgermuggen.

Joan Argente, TRAGSA veld coördinator voor de biologische bestrijding-campagne tegen de muggen in de Pitiusas, acht het noodzakelijk om onmiddellijk in te grijpen met een noodplan. Hij pleit voor de inzet van adulticiden om de vermenigvuldiging van de populatie te stoppen. Het is de steriele insecten techniek: de mannelijke tijgermug wordt gesteriliseerd door een speciaal soort gif en zorgt daardoor bij het copuleren met vrouwtjes dat er steriel nageslacht ontstaat waardoor de voortplanting staakt. Deze methode is al succesvol getest bij fruitvliegjes.

Intussen wordt het aantal vallen uitgebreid om de zaak nauwlettend in de gaten te houden en roept TRAGSA burgers op om er voor te zorgen dat er zo min mogelijk plekken zijn met stilstaand water rondom huizen en bedrijven waar de muggen hun eitjes kunnen leggen. Denk daarbij aan bloempotten, regenwatertanks en dergelijke.

[googlemap lat=”38.94337239940054″ lng=”1.4139533042907715″ align=”undefined” width=”495px” height=”225px” zoom=”15″ type=”G_NORMAL_MAP”]38.943372,1.413953[/googlemap]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *