Stemmen als je op Ibiza woont

  • Home
  • Stemmen als je op Ibiza woont

stemmen-buitenlandIn aansluiting op ons vorige bericht, is het wellicht handig om te weten hoe je moet handelen als je als Nederlands staatsburger wilt stemmen terwijl je in het buitenland woont. Op 22 mei zijn er bijvoorbeeld Europese verkiezingen.

Als je wilt stemmen voor de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement op 22 mei 2014, dien je je eerst te registreren. Dat kan van 22 november 2013 tot en met 10 april 2014. Op deze website vindt je informatie over de registratie en stemmen vanuit het buitenland..

Het stembiljet voor kiezers in het buitenland is veranderd. Bij wijze van experiment is het mogelijk om het stembiljet per e-mail aan de kiezer in het buitenland toe te sturen. Het stembiljet dat je ontvangt (per post of per e-mail) moet altijd per post, met gebruikmaking van de enveloppen die daarvoor zijn verstrekt, worden teruggestuurd naar het briefstembureau. Het stembiljet kan niet per e-mail naar het briefstembureau worden teruggestuurd. Stuur je het stembiljet toch per e-mail terug breng je geen stem uit. Op het nieuwe stembiljet moet je op een andere wijze je keuze bepalen. Het is daarom belangrijk dat je vertrouwd bent met het nieuwe stembiljet voordat je gaat stemmen.

Wie mag stemmen vanuit het buitenland?

Bent je Nederlander en 18 jaar of ouder? Dan kan je stemmen voor de verkiezing voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement op 22 mei 2014. Je mag niet uitgesloten zijn van het kiesrecht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *