Stappen tegen lowcost maatschappijen

  • Home
  • Stappen tegen lowcost maatschappijen

lowcost-stappenDe Spaanse overheid gaat stappen ondernemen om problemen met low cost vliegmaatschappijen zoals die met Ryanair de laatste weken te voorkomen. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Ana Pastor zullen er nieuwe regels komen en de reeds bestaand aangepast en verscherpt worden om ervoor te zorgen dat de low cost ook geen low security gaat worden.

 

De laatste problemen met de low cost vliegmaatschappij Ryanair hebben ervoor gezorgd dat nu ook de regering een onderzoek gaat instellen naar met name de omstandigheden wat betreft de drie noodlandingen die Ryanair moest maken in Valencia. De Ierse low cost maatschappij moest op het vliegveld van Valencia voorrang vragen vanwege brandstofgebrek nadat ze naar eigen zeggen meer dan 60 minuten moesten rondcirkelen rondom de stad en daarna niet veel brandstof meer hadden.

Volgens minister Ana Pastor mag de veiligheid van de passagiers nooit in het gevaar komen, wat dan ook welke vliegmaatschappij, Spaans of niet Spaans. Volgens haar hebben er naar aanleiding van de incidenten in Valencia nu in een maand al meer gevallen voorgedaan dan gedurende heel 2011. Er is dan ook een onderzoek ingesteld.

Ryanair

Ongetwijfeld wordt met de low cost vliegmaatschappijen met name Ryanair bedoelt door de Minister al heeft ze dat zelf niet gezegd. Volgens de krant El Mundo zijn er tussen januari en juni van dit jaar al 1.201 incidenten geweest waarbij Ryanair betrokken was. Hierbij gaat het om noodlandingen, gebrek aan samenwerking bij de luchtvaart inspecties, schendingen van de vliegplannen, instapweigering, etc.

Ryanair is de grootste vliegmaatschappij wat betreft aantallen in Spanje met een op de vijf vliegtuigpassagiers die met de Ierse low cost maatschappij vliegt en 30 miljoen passagiers per jaar in Spanje. Dat Ryanair succesvol is met de lage prijzen politiek moge duidelijk zijn maar daarmee balanceren ze wel altijd op de grens van het legaliteitsbeginsel in de luchtvaart. Alleen in augustus wist Ryanair in Spanje 8,9 miljoen passagiers te vervoeren in, uit en naar Spanje, dat is 9% meer dan vorig jaar augustus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *