Staking piloten uitgebreid

  • Home
  • Staking piloten uitgebreid

staking-bordAMSTERDAM – Vanaf vandaag hebben ook Nederlandse piloten besloten om te gaan staken. Als eersten zijn het de piloten van de Britse lowbudgetluchtvaartmaatschappij easyJet die vanuit Amsterdam opereren. Zij leggen overmorgen tussen 6.00 uur en 14.00 uur het werk neer.

Dit maakte de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zondag bekend. De piloten protesteren daarmee tegen het uitblijven van een “acceptabele” cao. Door de staking zullen tientallen vluchten vanaf Amsterdam niet vertrekken, schrijft het ANP. Onder meer zouden de piloten die voor easyJet vliegen, te veel vlieguren per maand moeten maken voor het salaris dat zij krijgen. Daarnaast zijn zaken als doorbetaling bij ziekte niet geregeld en is de pensioenbijdrage onder de maat.

Begin juni hebben de piloten en de leiding van easyJet voor het laatst met elkaar gesproken. Na een publieksvriendelijke actie vorige week, waarbij reizigers folders kregen uitgedeeld met tekst en uitleg over de situatie, werd met juridische stappen tegen de vliegers gedreigd. “Een inhoudelijk reactie vanuit de top van het bedrijf is er nooit gekomen”, aldus een woordvoerder van de VNV, die verder zei dat de maat vol was.

Ook bij prijsvechter Ryanair heerst er onrust want ook daar worden piloten niet doorbetaald bij ziekte. En dat betekent bij echte ziekte het risico dat je een zieke piloot in de cockpit van je toestel naar Ibiza hebt zitten…

Het personeel van KLM en Transavia is een petitie gestart tegen de staking van piloten van Air France. In de petitie wordt opgeroepen om af te zien van ‘publieksonvriendelijke acties’.

De pilotenvakbonden bij Air France riepen op tot een staking van 11 tot en met 14 juni. De piloten zijn boos over nieuwe kostenbesparingen die het bedrijf wil doorvoeren en een krimp van het vluchtaanbod. Ruim een op vier piloten staakt.

Het personeel van KLM is het niet eens met de acties. “Wij onderkennen uw situatie en voelen ons betrokken. Echter menen wij dat het verder onder druk zetten van de kaspositie geen oplossing zal bieden en de problemen slechts zal vergroten”, zo staat in de petitie te lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *