Staatsbosbeheer: “Ibiza is een kruitvat”

  • Home
  • Staatsbosbeheer: “Ibiza is een kruitvat”

brandweer-in-actieStaatsbosbeheer omschrijft Ibiza als één van de meest risicovolle gebieden van de Balearen voor wat betreft het gevaar voor bosbranden. Er wordt zelfs gesproken over een “kruitvat”.

David Knight, bosbouw ingenieur en hoofd van Meteogrid wat natuurbranden bestrijdt vanuit de lucht, en Miguel Ángel Yuste, bos ingenieur, presenteerden gisteren bij San Juan een afweersysteem van bosbranden (Sideinfo) en waarschuwden voor de delicate situatie in het eiland “Wat we hebben gezien is dat mensen hier woningen hebben binnen een tinderbox. Dat zijn huizen verscholen in een gesloten bos, met bomen die plakken tegen de muren. “De combinatie van een hete zomer, droge winden en een hoge concentratie van mensen maakt het risico bijzonder hoog“, aldus Yuste.

In die zin deed zijn partner David Knight in 2006 een onderzoek om te bepalen welke gemeenschappen en gebieden van het land zijn extra vatbaar voor bosbranden: “Een van de meest gevaarlijke gemeenschappen op de Balearen is Ibiza. Niet alleen voor woningen, maar ook voor de bosrijke gebieden.” Hij vervolgt: “huizen zijn vaak in eigendom van buitenlanders en die weten vaak niet dat er een vegetatie vrije zone rondom een huis moet worden aangehouden van tenminste 30 meter”. Hij besluit met een oproep om vanaf nu extra op te letten met open vuur.

Op Ibiza is het verboden om een open vuur te stoken van mei tot oktober. Ook het gebruik van een open barbeque is niet toegestaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *