Special: NIE, alles wat je moet weten

  • Home
  • Special: NIE, alles wat je moet weten

dni-spanjeIBIZA – Een NIE nummer. Je hebt het nodig om een auto of huis te kunnen kopen, om nuts diensten of een telefoonlijn aan te vragen en als je wil werken op het eiland. Alles over het NIE in deze special.


[s2If !is_user_logged_in()]

Meer lezen? Als je bent ingelogd kan je het hele artikel lezen.
Nog geen account? registreer je dan nu!

[/s2If]
[s2If current_user_can(access_s2member_level1)]

Iedereen heeft er wel eens van gehoord, het NIE (número de identidad de extranjero) nummer en de Residencia. Toch zijn er veel onzin verhalen te vinden op websites en in de diverse Facebook groepen, dus tijd voor een duidelijke uitleg.

Zowel het NIE-nummer als de Residencia zijn bedoeld om de identiteit van de eigenaar vast te stellen. Als je eenmaal een NIE-nummer hebt en je vraagt later, al dan niet verplicht, een Residencia aan, dan blijft het nummer hetzelfde. Het identiteitsnummer wordt namelijk slechts éénmalig per persoon verstrekt. Het nummer verandert nooit en blijft dus altijd gekoppeld aan de persoonsgegevens van de eigenaar, een leven lang. Als je tegenwoordig een nieuw NIE-nummer aanvraagt, blijft het document 3 maanden geldig. Indien je het NIE-nummer na die 3 maanden nogmaals nodig hebt, bijvoorbeeld ter identificatie bij overheidsinstellingen of de belastingdienst, dan dient je het document te verlengen voor opnieuw 3 maanden. Zoals hierboven reeds geschreven, verandert het nummer nóóit. De geldigheidsdatum staat op het witte A4-papier waarop ook het NIE-nummer is geprint. Wanneer je al langer over je NIE-nummer beschikt, is het waarschijnlijk niet nodig om het document te verlengen. Als er géén datum op staat, dan blijft het document altijd geldig.

Het NIE-nummer heb je nodig bij de aankoop van een woning op Ibiza, het aangaan van een hypotheek, het afsluiten van contracten voor water en elektra, verzekeringen, om een auto op naam te zetten en nog heel veel meer zaken. Bij alles waarvoor men op Ibiza je identiteit dient vast te leggen, zal naar je NIE-nummer gevraagd worden. Het is dus zeer belangrijk om dit tijdig aan te vragen.

Het aanvragen van een NIE nummer kan je in principe zelf doen op het bureau van de Guardia Civil nadat je online een afspraak hebt gemaakt, maar het gaat allemaal een stuk sneller en handiger als je een Gestor inschakelt. Deze zal je in de toekomst nog vaker nodig hebben.

Als je een afspraak wilt maken voor het verkrijgen of vernieuwen van je ID, je NIE en een paspoort dan kan dat niet meer door het politiebureau te bezoeken. Voorheen moest je naar het politiebureau om een afspraak te maken voor deze zaken, maar nu moet je bellen met een speciaal telefoonnummer of via het internet een afspraak maken. Het telefoonnummer wat je kunt bellen voor een afspraak is 902 247 364 en de website waar je op terecht kunt is: www.citapreviadnie.es Hoe bij het bellen wel rekening met de openingstijden: maandag tot en met donderdag 9-14,30 uur en 16-19 uur en vrijdag 9-14,30 uur. Formulieren kan je downloaden op gob.es.
[/s2If]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *