Spanje wil abortus weer verbieden

  • Home
  • Spanje wil abortus weer verbieden

abortusDe conservatieve Spaanse regering van premier Mariano Rajoy heeft gisteren een wetsontwerp ingediend om abortus weer te verbieden. Het is de eerste keer dat een land waar abortus tijdens de eerste weken van de zwangerschap is toegestaan, die mogelijkheid weer intrekt.

Momenteel mogen Spaanse vrouwen tot de 14e week van de zwangerschap abortus laten plegen. Indien de foetus misvormd is of als de moeder gevaar loopt dan kan er zelfs tot 22 weken zwangerschap geaborteerd worden. Deze liberale wet is in 2010 aangenomen onder de socialistische premier José Luis Rodríguez Zapatero. Maar als het aan regeringspartij PP ligt, wordt abortus alleen nog maar bij wijze van uitzondering toegestaan als de vrouw verkracht is of als haar gezondheid gevaar loopt. Een handicap van de foetus is volgens het wetsontwerp geen reden meer voor abortus. Hoe conservatief kan je zijn…

De PP heeft in Spanje een absolute meerderheid in het parlement, zodat de wet naar verwachting zeker wordt aangenomen. De aanscherping van de wet was destijds een verkiezingsbelofte van Rajoy. De oppositionele socialistische partij heeft aangekondigd tegen het wetsontwerp te vechten.

In de meeste EU-landen is abortus tijdens de eerste weken van de zwangerschap toegestaan. Alleen in Malta is abortus onder alle omstandigheden verboden. In het katholieke Polen zijn de mogelijkheden tot abortus sterk beperkt. Ierland heeft zijn abortuswetgeving dit jaar juist geliberaliseerd. In Nederland is het toegestaan om de zwangerschap tot de 22e week af te breken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *