Spanje stemt

verkiezing-25-06-2016MADRID – De Spanjaarden gaan vandaag al zuchtend naar de stembus. Voor de tweede keer in een half jaar gaat Spanje naar de stembus voor parlementsverkiezingen.

Er is een tweede ronde nodig omdat de coalitieonderhandelingen de afgelopen maanden helemaal vastliepen. Maar de vraag is of de nieuwe verkiezingen zullen helpen om uit de impasse te komen; de meeste stemmers denken van niet.

Dat er nu weer verkiezingen zijn om na een half jaar eindelijk een regering te vormen, is amper zichtbaar in Spanje. Er hangen nauwelijks affiches van de grote partijen in de straten. Alleen de linkse coalitie Unidos Podemos baarde opzien door een partijprogramma te publiceren in de vorm van een Ikea-catalogus.

Ook het kamp van de regerende Partido Popular (PP) zorgde even voor beroering nadat bekend was geworden dat de minister van Binnenlandse Zaken in het geheim opdracht had gegeven voor een justitieel onderzoek naar lokale Catalaanse partijen. Het doel van het onderzoek zou zijn geweest om Catalaanse politici in diskrediet te brengen.

De verkiezingen kosten het land in totaal 130 miljoen euro berekende de krant El Pais.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *