13.9 C
Ibiza Town

Spanje plundert pot pensioenfondsen

Moet lezen

pensionadosVan de Nederlandse MSM horen we maar weinig meer over de voortdurende schuldencrisis in Zuid-Europese landen, integendeel men wil ons doen geloven dat de crisis over zijn hoogtepunt heen is en men de weg naar herstel heeft ingeslagen. Wellicht dat de uitspraken van de Spaanse overheid daar aan bijgedragen hebben want die verklaarde dat het nu misschien even iets minder gaat in Spanje, maar dat in de loop van 2013 de Spaanse economie weer zal aantrekken.

En op die gronden vindt de Spaanse regering dat ze best even 65 miljard euro mogen gebruiken uit het pensioenreservefonds. Spanje heeft al 90% van het fonds, dat gebruikt wordt als reservepot voor sociale zekerheid, met name voor de pensioenen, geplunderd. Het is een indicatie voor hoe slecht de situatie in sommige Europese landen is, maar het krijgt weinig tot geen media-aandacht.

Van dat geld, in totaal 85,7 miljard Euro, hebben ze er maar liefst 65 miljard gebruikt om de eigen staatsschuld op te kopen. Ze verantwoorden dit door te stellen dat er niet of nauwelijks buitenlandse investeerders zijn die Spaanse schuldpapieren willen kopen en met de mededeling dat ze verwachten dat de economie in 2013 weer zal aantrekken.

Deze tactiek is niet nieuw want ook Amerika en Ierland halen dergelijke fratsen uit, maar daar zijn tenminste ook nog wel externe kopers terwijl dat bij Spanje totaal niet het geval is. Dit is dus de enige manier voor Spanje om haar schuldpapieren te “verkopen”.

Er wordt dus helemaal niets verkocht, het is gewoon het intern schuiven met overheidspotten en investeerders worden er absoluut niet mee aangetrokken.

Het betekent dat als Spanje straks niet meer in staat zal zijn om haar schulden te betalen, de meeste Spanjaarden ook naar hun pensioenen kunnen fluiten omdat de fondsen zijn leeggeroofd. Ander bijkomend probleem wat Spanje nu heeft is dat die pot al bijna leeg is en ze dus naar alternatieve “oplossingen” moeten zoeken.

Wat je ziet is dat in de praktijk overheden die in het nauw komen er niet voor terugdeinzen om geld te “lenen” dat hardwerkende burgers bijelkaar hebben gesprokkeld. Dat wordt gedaan onder het mom van “volgende week gaat de zon weer schijnen”, terwijl in werkelijkheid zich steeds meer donkere wolken aan de horizon aftekenen. Naast het opkopen van de eigen staatsschuld is er de afgelopen maanden ook al twee keer contant geld uit het fonds gehaald door de regering. In november “leende” het even 4 miljard Euro om de pensioenen voor die maand te kunnen betalen en de maand daarvoor eveneens 3 miljard Euro vanwege “onverwachte uitgaven”. Aangezien het totaalbedrag uitkwam boven de limiet die de overheid mag “lenen” is dit plafond simpelweg verhoogd, precies zoals dit keer op keer ook in bijvoorbeeld Amerika gebeurt, zodat dit probleem ook weer de wereld uit is.

Onnodig om te zeggen dat vooral de ouderen in Spanje zich grote zorgen maken. Zo zei Dolores San Martin, voorzitter van de vereniging van gepensioneerden in Asturias, “We hebben geen idee wie de pensioenen moet betalen van de ouderen van nu en straks van de jongeren”.

Nou, mevrouwtje, wij weten het wél hoor! De Nederlandse Jan met de korte achternaam en de Duitse Otto Normalverbraucher. In Duitsland heeft men niet voor niets al het Otto Versand?

Bedenk daarbij dat Spanje in de loop van dit jaar nog 207 miljard Euro moet lenen om de hoogst noodzakelijke dingen te kunnen betalen, variërend van normale overheidsuitgaven tot achterstallige energierekeningen. Met lege reservepotten en zonder buitenlandse investeerders hebben we hier de volgende klant die gaat aankloppen voor Europese noodhulp.

Laat u vooral niet ontmoedigen, wij hebben tenslotte nog wel een paar gaatjes in onze broekriem zodat we die met gemak nog wat verder kunnen aanhalen.

Bronnen:
Zerohedge
Wall Street Journal

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel