Spanje in greep van hittegolf

  • Home
  • Spanje in greep van hittegolf

43-gradenMADRID – Zomer in Spanje staat gelijk aan warm weer, met hier en daar een hittegolf. Maar deze zomer is er één waar diverse record gebroken worden.

Weerstations en meteorologen spreken al van een extreme zomer. De hoge temperaturen houden tenminste nog tot vrijdag aan in het zuiden- en midden van Spanje. De warme lucht wordt aangevoerd uit Afrika en brak al records in plaatsen in Madrid, Zaragoza en Valencia.

In Madrid wijst de thermometer al sinds 3 juli dagelijks meer dan 35 graden aan en daar komt tot vrijdag in elk geval geen verandering in. Het hittegolf record is nog niet gebroken in de hoofdstad van Spanje, want dat werd gevestigd in 1991; toen was het 12 dagen aan één stuk warmer dan 35 graden.

Woensdag en donderdag verwachten de voorspellers in het zuiden van Spanje dat het kwik er boven de 45 graden gaat oplopen.

Ibiza profiteert van het feit dat het een relatief klein eiland is en omgeven is door zeewater waardoor de afkoeling groter is dan op grote stukken land het geval is. Toch stijgt het kwik er ook al wekenlang aan een stuk tot boeven de dertig graden. En het is niet de warmte die het eiland parten gaat spelen, maar de droogte.

Op 22 mei 2015 viel er op delen van Ibiza 0,4 mm neerslag en dat was tot op vandaag de laatste regen die er viel op het eiland…

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *