Spanje heeft geen steun nodig van ECB

  • Home
  • Spanje heeft geen steun nodig van ECB

Spanje zit nog niet zover in de financiële penarie dat het een beroep moet doen op het steunprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) voor het opkopen van staatsleningen. Dat zei het Oostenrijkse ECB-bestuurslid Ewald Nowotny op de Oostenrijkse radio.

Het Zuid-Europese land moet volgens Nowotny eerst bekijken in welke mate het zichzelf kan herfinancieren op de obligatiemarkten, voordat een hulpverzoek wordt ingediend. De Oostenrijkse centralebankpresident meent dat Spanje niet de structurele problemen van Griekenland heeft. Het land zou zich op het moment tegen acceptabele kosten zelf moeten kunnen herfinancieren.

“Het is zeer verstandig om eerst te proberen de eigen financiën op orde te brengen en alleen om externe hulp te vragen als dat niet werkt”, vindt Nowotny. De Oostenrijker lijkt het verder een goed idee om Griekenland meer tijd te gunnen om de hervormingen door te voeren, die een voorwaarde zijn voor verdere Europese hulp. Het zou veel te gevaarlijk zijn om het lot van de eurozone te tarten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *