Spanje en zwart geld: na de Grieken op nummer 2 in Europa

  • Home
  • Spanje en zwart geld: na de Grieken op nummer 2 in Europa

geld-wassenHoe komt het dat Spanje niet implodeert, met een werkloosheidspercentage van 27.16% van de beroepsbevolking? Deze vraag stelde de Franse krant Le Monde vorige week. Volgens onderzoek, gepubliceerd door het Nationaal Bureau voor de Statistiek, heeft Spanje 6,2 miljoen werklozen, waarvan 1,9 miljoen gezinnen met alle gezinsleden werkloos.

Toen het onderzoek werd gepubliceerd werden de wenkbrauwen al snel gefronst over hoe de mensen kunnen overleven met zo weinig. Antwoorden van sociologen, economen en beleidsmakers was dat gezinssolidariteit voorkomt dat veel mensen op straat belanden. Maar natuurlijk is er ook een zwarte economie, die volgens schattingen tussen 20% en 25% van het bruto binnenlands product (BBP) bedraagt. De volgende vraag die werd gesteld is hoeveel van hen zwart werk doen? Deze vraag is taboe in Spanje. De bouwsector is niet de enige die hiervan invloed ondervindt. In februari hekelde een aantal medewerkers van een horeca onderneming, in handen van de vice-president van de Spaanse Confederatie van Werkgeversorganisaties, openlijk dat zij 50% van hun salaris zwart ontvangen.
Dit illustreert hoezeer het een in Spanje ingebed probleem is. Uit schattingen blijkt dat 20% tot 30% van de horeca en voedselindustrie zwart is. De meest voorkomende opzet is een arbeidsovereenkomst voor een paar uur, terwijl de werknemer full-time werkt. De baas vult dan het nominale salaris aan met zwart geld. De arbeidsinspectie heeft een onderzoek geopend, maar in de tussentijd werd zelfs het Parlement betrapt op het betalen van zwart geld aan haar cateringbedrijf. Zich bewust van de ernst van het probleem, heeft de regering fraudebestrijding prioriteit gemaakt. De oorlog tegen illegale tewerkstelling heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen; men spoorde meer dan 91.000 zwartwerkers op in 2012, 12% meer dan in 2011. Maar het is een druppel op een gloeiende plaat vergeleken met de omvang van het probleem.
Het hoofd van de technische afdeling van het Ministerie van Financiën verklaarde in maart dat de ondergrondse economie 240 miljard Euro bedraagt en buiten de controle van de schatkist blijft. De grootte van fraude in Spanje is de op een na hoogste in Europa na Griekenland.

Bron artikel: Doornbos en Cheema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *