15.4 C
Ibiza Town

Slecht nieuws over olieboringen

Moet lezen

Maskergate gaat maar door !

Cybercriminelen gepakt

Verandering van weer

olieplatform-brandCANARISCHE EILANDEN – De Spaanse oliemaatschappij Repsol krijgt toestemming van het ministerie van Milieu om te zoeken naar olie en gas in de wateren rond de Canarische Eilanden. Een slecht voorteken voor Ibiza.

Het ministerie liet in een verklaring weten dat burgers geen vrees hoeven te hebben want ze zien vooralsnog geen negatieve effecten van de proeven die Repsol voornemens is te doen om te kijken of er voldoende hoeveelheden olie en gas te vinden zijn in de Atalntische Oceaan en of het daardoor rendabel is deze ook te gaan winnen.

Er staan in de verklaring van het ministerie wel een aantal maatregelen vermeld waaraan Repsol moet voldoen om de impact van het ultrasone geluid tijdens de proeven zo beperkt mogelijk te houden. ‘De goedkeuring toont aan dat Repsol haar zaken rigoreus aanpakt als het gaat om de bescherming van het milieu. We hopen dat dit project een bijdrage zal leveren aan het verminderen van de afhankelijkheid van Spanje van geïmporteerde olie’, zo zei Kristian Rix, woordvoerder van Repsol op donderdag.

Spanje importeert vrijwel alle olie die in het land wordt gebruikt. Volgens seismologisch onderzoek dat ruim tien jaar geleden werd gedaan bevinden zich substantiële hoeveelheden olie voor de kusten van de Canarische Eilanden en in de Golf van Valencia voor de kust van Ibiza. Spanje gaf destijds het recht aan Repsol om naar die olie te zoeken, maar de regionale en een aantal lokale overheden kwamen daartegen in opstand. Zodoende belandde het plan van Repsol in een juridische rechtsgang welke zelfs leidde tot een mogelijke opschorting.

Begin 2012 echter gaf het Spaanse ministerie van Industrie toestemming voor het uitvoeren van een onderzoek naar de impact op het milieu van een eventuele zoektocht naar olie. De huidige toestemming betekent nog niet dat de proeven definitief zullen doorgaan omdat de rechtbanken opnieuw roet in het eten kunnen gooien.

Het Spaanse hoogerechtshof zal naar verwachting in juni bepalen of de toestemming voor exploratie rechtsgeldig is. Kristian Rix zegt daarop dat zijn bedrijf in elk geval klaar is om nog dit jaar te starten, zodra het daartoe groen licht krijgt van de rechters.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel