Slangen in zee Cala Vicente

  • Home
  • Slangen in zee Cala Vicente

Slangen Cala VicenteSAN JUAN – Op ongeveer 20 meter uit de kust van het strand van Cala de Sant Vicent hebben vissers een zwemmende hoefijzerslang gefotografeerd. Het is de derde slang die de vissers waarnemen.

Wetenschappers zijn bang dat de snelle zwemmers het eiland Tagomago of andere kleine eilandjes bereiken waar ze een enorme schade zouden betekenen voor de flora en fauna. De hoefijzerslang kent geen natuurlijke vijanden.

Biologe Elba Montes Vadillo, van het Ibiza Departement Leefmilieu, waarschuwde in februari al voor het feit dat de hoefijzerslangen goede zwemmers zijn en dat ze flinke schade aan kunnen richten als ze op eilandjes komen waar bijzondere of zelfs bedreigde vogelsoorten broeden. Ook zijn de slangen een bedreiging voor een aantal zeer schaarse hagedissoorten. Hagedissen zijn een gewilde maaltijd voor de vraatzuchtige slangen; 57% van het dieet van de hoefijzerslang bestaat uit hagedissen. Dit bleek uit een studie gedaan door Juan Manuel Pleguezuelos Gómez, professor Zoölogie aan de Universiteit van Granada en voorzitter van de Spaanse Vereniging Herpetological.

De hoefzijzerslang is op Ibiza tot een ware plaag geworden. De afgelopen tien jaar werden door de tuincentra veel olijfbomen geïmporteerd uit onder andere Egypte. In de holtes van de olijfbomen houden de slangen zich schuil en na aankomt op Ibiza verdwijnen ze in de natuur waar ze zich prima kunnen voortplanten. De enige vrees die de slangen moeten hebben is als ze zeer jong zijn want dan zijn ze een gewillige prooi voor egeltjes en grotere vogels. Maar als de slangen eenmaal groter zijn dan hebben ze geen natuurlijke vijand meer.

[googlemap lat=”39.074543794041645″ lng=”1.5922021865844727″ align=”undefined” width=”495px” height=”225px” zoom=”14″ type=”G_NORMAL_MAP”]39.074544,1.592202[/googlemap]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *