Schuilkelders in de oude muur

  • Home
  • Schuilkelders in de oude muur
Grotten in oude stadsmuur Ibiza
Foto: Lorena Portero

Sinds er archeologisch onderzoek wordt gedaan in en rondom de oude stadsmuur van Ibiza stad, worden er steeds meer dingen ontdekt.

Nat, koud, een beetje claustrofobisch, maar veilig en bijzonder leerzaam. De wethouder van Cultuur van Ibiza, Lina Sansano, begeleid door archeoloog Martin Angeles, maakte gisteren een tour door de grotten ontdekt onder de Renaissance muren van Ibiza die als schuilkelder werden gebruikt in de Spaanse burgeroorlog, maar in het verleden ook hebben gediend als huisvesting.

Deze holten worden bestudeerd in combinatie met de conservering van de voet van de muur, variërend van het bastion van Santa Llucia tot aan Sant Pere. De conservators, archeologen en onderzoekers begonnen op 1 mei aan deze klus. De deskundigen, onder leiding van projectarchitect Fernando Cobos, zijn de holtes aan het documenteren van deze holtes, waarbij ze deels moeten worden uitgegraven. Voor sommige holtes wordt meteen bepaald of ze ter versterking moeten worden opgevuld. tijdens het onderzoek werden delen ontdekt die vele malen groter zijn dan we hadden kunnen vermoeden vertelt Sansano.

Ieder gaatje word geïnventariseerd, ook die destijds zijn dicht gemetseld. Sommigen worden meteen weer dicht gemaakt om te zorgen dat de muur veilig gefundeerd blijft en instorting voorkomen wordt. Vooral die aan de buitenkant waar lange gangen lopen worden scherp in de gaten gehouden.

Martin legde uit dat ze drie soorten gaten hebben gevonden. De eerste soort gaten vinden hun oorsprong uit de oudheid en worden Punische reservoirs genoemd. Als er in de holle ruimtes muren werden gemaakt dan werden de ruimtes erachter gebruikt als woningen of stallen voor vee; uit het oog onttrokken. In een later tijdperk werden er nog meer ruimtes uitgehakt die als een schuilkelder fungeerden gedurende de Spaanse burgeroorlog. Er bestaat documentatie uit 1937 waarbij ruimtes worden beschreven die plaats bieden aan 50 tot wel 420 personen.
De werken inzake de consolidatie van de muur begonnen onder het bastion van Santa Llucia. Omdat er niet verwacht werd zoveel ruimtes te ontdekken is het onderzoek niet opgenomen in de begroting van het project. De stad Ibiza heeft het Spaanse ministerie van Cultuur een nieuwe subsidieaanvraag  doen toekomen voor het herstel en/of afdichten van de grotten ten grootte van een bedrag van 50.000 euro.

Grotten in de oude stadsmuur van Ibiza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *