Schoorsteen vegen voor een koopje

  • Home
  • Schoorsteen vegen voor een koopje

schoorsteenvegerblokIn deze tijd wordt er flink gestookt op Ibiza. En traditioneel gebeurt dat erg veel in de open haard. En wie de open haard stookt en de schoorsteen niet reinigt, loopt risico op een schoorsteenbrand.

En zonder dat er een mensenhand aan te pas komt, kan je schoorsteen gereinigd worden voor een paar euro, met een speciaal haardblok.
Het effect van de schoorsteen reiniger blok is gelijk aan een traditionele schoorsteen veegbeurt. Bij het gebruik een blok loop je geen gevaar meer op ongewilde traktatie van een roet douche door een onervaren veger.

Teerlaag zet aan in de schoorsteen
Bij vuur worden door rook gassen met teer en roet meegevoerd en afgezet in het rookkanaal. Hierdoor ontstaat een dikke harde laag teer. Deze teerlaag is bijzonder brandgevaarlijk. Doordat het kanaal langzaam dichtslibt trekt deze minder waardoor je hout of blokken onvolledig verbranden en hierdoor wordt er nog meer teer afgezet. Bij een hoog opgestookt vuur is er een groot risico dat de teer vlam vat waardoor er een schoorsteenbrand ontstaat.

Voorkom schoorsteenbrand
Een aantal tips om schoorsteenbrand te voorkomen:

  • Maak het vuur nooit aan met kranten of karton. Door de zuigkracht van het kanaal kunnen brandende stukjes papier het kanaal ingezogen worden en de brandbare teer ontvlammen. Gebruik hiervoor onze bruine- of witte aanmaakblokjes in combinatie met aanmaakhout en eventueel aanmaakvloeistof. Een andere optie is onze paraffine haardblokken te gebruiken. Hierbij hoef je alleen het speciaal bewerkte papier om het blok aan te steken. Dit papier zal niet omhoog gezogen worden.

  • Gebruik altijd droog hout! Nat hout verbrandt onvolledig waardoor 2 a 3 keer zo veel teer wordt gevormd en afgezet. Tevens is het schadelijker voor het milieu.

  • Stook het vuur niet te hoog, dit is voor een goed rendement ook zeker niet noodzakelijk.

Toch een schoorsteenbrand?
Grote kans dat je het zelf niet in de gaten hebt, maar dat je door voorbijgangers of door de buren gewaarschuwd wordt. Blijf vooral rustig en sluit als eerste de klep in je schoorsteen af. De trek is meteen uit je schoorsteen waardoor er geen zuurstof meer van onder wordt aangevoerd. En brand blijft alleen brand als er zuurstof wordt aangevoerd. Heb je geen klep in je schoorsteen, probeer deze dan indien mogelijk af te dekken. Als dit allemaal niet lukt, bel dan de brandweer. Breng mensen en dieren uit je woning in veiligheid en laat ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten.

Wanneer Schoorsteenreiniger-blok branden
Aan een aantal symptomen kunt u merken wanneer het tijd wordt een schoorsteenreiniger te branden:

  • Als er vochtige plekken ontstaan. Dit is gesmolten teer en is brandgevaarlijk.

  • Als het vuur slecht brand (slechte trek).

  • Als rook de huiskamer binnenkomt (slechte trek).

  • Als er teer en roetdeeltjes naar beneden vallen.

  • Als het rookkanaal erg heet wordt.

Eén blok is voldoende om uw schoorsteen te reinigen. Wij bevelen je aan om na ongeveer 60 stookbeurten een Schoorsteenreiniger-blok te gebruiken.

Werking
Het blok brandt ca. 1,5 tot 2 uur. Hierna smeult het blok nog enige tijd. Door het blok in zijn geheel op te laten branden en geheel uit te laten roken is het proces, om de schoorsteen te reinigen, in werking getreden. Binnen 8-14 dagen zullen de onschadelijke teerdeeltjes naar benenden vallen en is uw schoorsteen gereinigd. Metalen onderdelen worden niet aangetast.

De schoorsteenreinigingsblokken zijn op Ibiza ondermeer bij de Brico en Citubo verkrijgbaar en kosten ongeveer 5 euro. Goedkoper dan een schoorsteenveger en veel handiger dan de brandweer over de vloer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *