Republiek Catalonië

  • Home
  • Republiek Catalonië
Holding Hands for Catalan Independence NYC #CatalanWay #ViaCatalana #ViaCatalanaMon
Foto: wikipedia

BARCELONA – Catalonië is over anderhalf jaar een onafhankelijke republiek. Althans, als het aan het Catalaanse parlement ligt. Dat heeft namelijk vandaag ingestemd met een resolutie waarmee de regio een begin maakt met de afscheiding van Spanje.

De nationalistische monstercoalitie Junts pel Sí en de links-radicale CUP dienden de resolutie in. De nationalisten hadden beloofd de onafhankelijkheid uit te roepen als ze in september de regionale verkiezingen zouden winnen. De kans is echter zeer groot dat het Spaanse Grondwettelijke Hof binnenkort waarschijnlijk een streep gaat zetten door de onafhankelijkheidsresolutie en daarmee (voorlopig) een einde maakt aan het Catalaanse feestje. Daar hebben de nationalisten op hun beurt al weer iets op bedacht: in de resolutie staat dat Catalonië alvast niet meer hoeft te luisteren naar het Grondwettelijke Hof.

De Spaanse premier Rajoy heeft eerder al laten weten alles in het werk te zullen stellen om de onafhankelijkheid van Catalonië tegen te houden. De regering kan bijvoorbeeld de Catalaanse politie onder bevel van Madrid plaatsen of separatistische bestuurders af laten zetten.

Het rommelt in de economische motor van Spanje, dat is duidelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *