Reisgegevens niet opgeslagen

  • Home
  • Reisgegevens niet opgeslagen

0101DEN HAAG – Er komt toch geen wetgeving om de reisgegevens van alle Nederlanders in een database te kunnen opslaan. Dat heeft het kabinet besloten na verzet in de Tweede Kamer. Wel worden bestaande databases met reisgegevens makkelijker toegankelijk voor de instanties.

De plannen voor een database met alle reisgegevens van Nederlanders werden vorig jaar al gepresenteerd, maar er was veel kritiek op het plan en afgelopen week bleek dan dat er geen meerderheid in de Tweede Kamer bestond: regeringspartij PvdA ging niet akkoord. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft dan ook besloten om het plan in te perken, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Vorige week bleek al tijdens het debat over het actieplan tegen jihaddisme dat de Tweede Kamer deze maatregel veel te ver vond gaan.

Nu het kabinet er vanaf ziet, willen ze het wel makkelijker maken om het opvragen van reisgegevens van jihadisten en zware criminelen mogelijk te maken, schrijft Opstelten. Op dit moment moeten reisgegevens van bepaalde personen handmatig door het Openbaar Ministerie met een bevel worden opgevraagd, maar als het aan Opstelten ligt, kan dat straks geautomatiseerd.

Het gaat onder meer om de database met reisgegevens die de Douane bijhoudt, en die op dit moment enkel is bedoeld voor de bestrijding van smokkelen, maar straks kan de overheid dus gewoon met een druk op de knop deze gegevens inzien.

Even stiekem een weekje naar Ibiza is er dus niet (meer) bij. Big brother is watching you, ook als je naar Ibiza vliegt 😉

Bron: Tweakers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *