15.4 C
Ibiza Town

Radiosignalen duiden wellicht op buitenaards leven

Moet lezen

etEen mysterieus signaal afkomstig van een gebied in de ruimte tussen de sterrenbeelden Vissen en Ram is opgepikt op drie verschillende gelegenheden door de Arecibo radiotelescoop in Puerto Rico.

Het signaal is erg verwarrend en lijkt niet op bekende astronomische fenomenen. Onderzoekers die het frequentie patroon hebben bestudeerd geloven niet dat het natuurlijke storing of ruis betreft.

Werd het signaal opzettelijk de ruimte in gestuurd door een buitenaardse beschaving op een verre planeet? Wetenschappers blijven voorzichtig, maar we kunnen de mogelijkheid niet uitsluiten.

Astronomen geloven dat er ongeveer 10.000 intelligente beschavingen bestaan in ons melkwegstelsel alleen.

Laten we niet vergeten dat er zich honderden miljarden sterrenstelsels in het heelal bevinden, wat betekent dat het heelal  vol met leven zou kunnen zijn zonder dat wij dit op kunnen merken.
Enkele jaren geleden, in 2008, kondigden astronomen aan dat ze een mysterieus signaal oppikten vanuit de ruimte. Het was niet de laatste keer dat het mysterieuze geluid werd gehoord.

SETI en andere astronomen waren enthousiast over het nieuws, maar ze waren ook bang dat het signaal nooit volledig kan worden ontcijfert.

“We zullen waarschijnlijk niet in staat zijn om het te decoderen. We weten dat er iets is daar, maar we zullen niet veel weten over hun beschaving”, zegt Dan Wertheimer van de UC Berkeley SETI Project.

SHGb02+14a, zoals men het signaal heeft benoemd is op 3 verschillende momenten gehoord telkens met een tijdsbestek van ongeveer een minuut. Dit is niet lang genoeg om de exacte bron van het signaal vast te stellen., maar de frequentie van 1420 megahertz heeft de interesse van wetenschappers geprikkeld, want het is de belangrijkste frequentie waarop waterstof, het meest voorkomende element in het heelal, energie absorbeert en uitstoot.

Wetenschappers hebben verschillende meningen over de aard van SHGb02+14a.

Eric Korpela van de universiteit in Berkeley, die het signaal heeft geanalyseerd, zei: “We zoeken naar iets kunstmatigs wat uitschreeuwt. Dit lijkt niet het geval te zijn, maar zou alsnog kunnen vanwege de enorme afstand.”.

Dr Korpela wijst erop dat de interferentie met de Arecibo telescoop het ook zou kunnen laten lijken alsof het signaal altijd afkomstig is vanaf hetzelfde punt. “Misschien is er een voorwerp op de grond in de buurt van de telescoop,welke rond deze frequentie een signaal uitzend?”

David Anderson, directeur van Seti @ home, zei hierover: “Het is onwaarschijnlijk,  maar we zullen zeker alles opnieuw controleren.”

Jocelyn Bell Burnell, van de Universiteit van Bath, zei dat het signaal van een voorheen onbekend astronomisch verschijnsel, zoals een pulsar, welke pas is ontdekt 1967 zou kunnen zijn. “Het kan een natuurverschijnsel zijn van een eerder onvermoede bron”.

Woodruff Sullivan, van de Universiteit van Washington in Seattle, zei het onderzoek suggereerd dat een signaal van een geavanceerde buitenaardse beschaving reeds aanwezig kan zijn in ons zonnestelsel, zonder dat we het opmerken..

“Dit scenario doet denken aan Arthur C. Clarke’s 2001:. A Space Odyssey, waarbij een monoliet wordt ontdekt op de maan, welke is achtergelaten door buitenaardse wezens Als archeologen  een ??dergelijk object zouden vinden, zou het niet de eerste keer zijn dat fictie danzij de wetenschap werkelijkheid wordt.”, zei Sullivan

Natuurlijk, zelfs als astronomen het op de een of andere manier lukt om het signaal te decoderen, dan nog zullen ze met een ander probleem worden geconfronteerd: Wat moeten we antwoorden op een signaal van een buitenaardse beschaving? Hoe kunnen we met deze wezens communiceren?

We weten nog steeds niet of iemand heeft geprobeerd om ons te contacteren, maar het signaal afkomstig van een sterrenstelsel zeer ver weg, blijft intrigerend en we hopen dat we op een dag in staat zijn om uit te vinden of het van kunstmatige oorsprong is of dat we hier te maken hebben met een onbekend natuurverschijnsel.

Bron: freedombytes.info

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel