Protesten tegen nieuwe abortuswet

  • Home
  • Protesten tegen nieuwe abortuswet

protesten-abortuswetHet was in Spanje de grootste demonstratie tot nu toe tegen het wetsvoorstel, dat in december door premier Mariano Rajoy van de conservatieve Volkspartij (PP) is goedgekeurd. Maar ook op Ibiza werd er, zij het op kleinere schaal, geprotesteerd.

De regering-Rajoy heeft een wetsvoorstel opgesteld dat abortus alleen mogelijk maakt als er verkrachting in het spel is of als de vrouw ernstige gezondheidsproblemen heeft door de zwangerschap. Hiermee lijkt Spanje opeens decennia terug te gaan in de tijd.

De vorige sociaaldemocratische regering van premier José Luis Rodríguez Zapatero legaliseerde abortus vier jaar geleden tot in de veertiende week van de zwangerschap. En een overgrote meerderheid van de Spanjaarden is voorstander van het recht op abortus (80%), zo blijkt uit recente peilingen. Maar net als op andere plaatsen in Europa wordt er niet naar het volk geluisterd, maar doen regeringspartijen precies wat ze zelf willen.
De Volkspartij van Rajoy heeft een absolute meerderheid in het parlement, maar dat betekent nog niet dat het makkelijk zal zijn voldoende steun voor het wetsvoorstel over abortus te krijgen. Enkele gematigde leden van de PP hebben felle kritiek geleverd op het plan.

Foto: diario de Ibiza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *